Adrian Nastase intervine în scandalul Panama Papers

| 13 apr, 08:55

Fostul premier Adrian Năstase face, pe blogul său, o analiză a ultimilor 25 de ani, preambulul fiind proaspătul scandal Panama Papers.

''Scandalul Panama confirma ceea ce am spus adesea: reprezentantii marilor puteri si ai marilor corporatii se comporta precum adolescentul care, pe o banca, in parc, in timp ce-i arata prietenei sale stelele, ii baga mana pe sub fusta. Exprimat mai elegant – in timp ce vorbesc despre valori, stat de drept, democratie, ei isi urmaresc, cu cinism si mercantil, propriile interese economice si politice in tarile noastre. Ma refer la tarile Europei de Est, la tarile  „in tranzitie”, la tarile care trebuiau sa foloseasca „terapia de soc”, la tarile ce trebuiau „sa taie coada cainelui dintr-o lovitura”. La tarile in care trebuia sa se inteleaga indemnul „small is beautiful”. Lista, chiar cenzurata, a „dirigintilor” statului de drept care si-au ascuns afacerile in paradisuri fiscale este impresionantă. Si din acest motiv, unele dintre  tarile rasaritene au inceput sa se trezeasca. Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia isi redefinesc nu statutul international (membri NATO, UE) ci relationarea cu Bruxelles-ul sau Washington-ul.

Ce se intampla insa cu Romania? Suntem oare capabili sa intelegem ce s-a petrecut, la noi, cu marile procese economice in ultimii 25 de ani – structura capitalului, rolul statului in economie, privatizari, restituiri, investitii straine, utilizarea fondurilor europene? Putem „sa tragem linie”, apoi sa tragem concluzii si sa definim o noua strategie economica, mai pragmatica si mai putin naiva? Nu am motive sa fiu optimist.

Pare ca a fost realizat obiectivul ultimilor ani, promovat – ambitios – de Traian Basescu – schimbarea clasei politice romanesti. Schimbarea de garnitura nu s-a putut realiza insa prin aducerea la conducerea partidelor a unor lideri din alte tari, din Africa, spre exemplu''

Continuarea, pe nastase.wordpress.com.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ