Adrian Năstase: referendumul anunțat de Băsescu este unul privat

| 13 iun, 2013

Fostul premier, Adrian Năstase, a declarat că referendumul anunţat de preşedintele Traian Băsescu este unul privat, iar Guvernul are două soluţii simple în acest sens.

"Cred că este vorba de un referendum privat şi Guvernul are două soluţii destul de simple: dacă vrea să fie elegant trimite o sesizare la Comisia de la Veneţia pentru a întreba dacă se pot face două referendumuri pe aceeaşi temă şi doi, dacă vrea să fie mai puţin elegant, după referendum îi trimite nota de plată lui Traian Băsescu", a precizat Adrian Năstase, la o emisiune televizată.

Fostul premier l-a îndemnat pe preşedintele Traian Băsescu să mai pună din când în când mâna pe carte. Năstase a dat drept exemplu ceea ce a scris într-o ediţie a Constituţiei cu explicaţii pe articole Bogdan Deaconu, specialist în drept, fost consilier al preşedintelui, respectiv că un astfel de referendum este consultativ, iar rezultatul său nu obligă autorităţile statului la adoptarea unor decizii în concordanţă cu rezultatul consultării populare.

În privinţa pactului de coabitare, fostul premier consideră că "Traian Băsescu dovedeşte că nu este capabil să respecte nicio înţelegere". Adrian Năstase a amintit că în privinţa unor dispute precum cea legată de referendum ar fi trebuit formată o comisie cu reprezentanţi din partea preşedintelui şi a premierului.

Fostul lider al PSD crede că ar fi necesară o reînnoire a jurămintelor între PSD şi PNL, respectiv între liderii Victor Ponta şi Crin Antonescu. "Sigur că au apărut anumite fisuri, dar USL este singura care poate să asigure funcţionarea unor activităţi, a unor programe", a argumentat el.

Potrivit fostului premier, Guvernul Ponta a reuşit, într-un mod foarte inteligent, "să panseze rănile", problemele existente în relaţiile externe.

"Între reuşitele ultimelor luni este şi reconectarea în zona de politică externă. În momentul de faţă Guvernul încearcă să se concentreze pe problematica economică. Traian Băsescu, în mod evident, şi-a dat seama de lucru ăsta şi încearcă să blocheze, să torpileze acest efort şi atunci vine cu tot felul de şmecherii gen Duţă sau povestea asta cu referendumul, pentru a deturna atenţia Guvernului spre scandalurile, incendiile astea mici pe care ar trebui să le stingă. În aceste condiţii, o reafirmare a solidarităţii între liderii alianţei şi a solidităţii proiectului politic este singura soluţie", a afirmat Adrian Năstase.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ