Adrian Vasilescu: Salariile sunt mici în România din cauza productivităţii slabe

| 05 ian, 2014

România stă foarte clab la capitolul productivitate, iar din această cauză vorbim şi despre salarii mici, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României.

"Stăm foarte slab la capitolul productivitate. Avem una dintre productivităţile cele mai mici din Europa, iar din cauza aceasta avem şi salariile cele mai mici. Acest lucru ţine, în primul rând, de management. Sunt multe companii cu foarte puţini salariaţi, cu 2, 3 sau 4 salariaţi. Aşa-zise companii de bloc sau firme de apartament. Dacă ne uităm pe lista asta, vedem multe companii cu capital străin şi care fac cea mai mare parte a exporturilor ţării. Practic, cifra de exporturi a României este, astăzi, de patru ori şi jumătate mai mare decât orice realizare anuală de dinainte de 1989", a menţionat oficialul Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu la Realitatea TV.

Adrian Vasilescu a menţionat, totodată, că, în ceea ce priveşte investiţiile străine din România, acestea au reprezentat mai degrabă o repatriere de profit.

"Majoritatea investiţiilor străine la nivelul anului 2013 nu mai înseamnă bani veniţi de afară, ci repatriere de profit, în mare parte. Chiar dacă nu au mai venit bani de afară, investiţia străină, mult mai mică decât la nivelul anului 2000, când s-a cifrat la nouă miliarde de euro, este importantă. Acum cifra este cam la jumătate", a precizat Vasilescu.

La jumătatea lunii decembrie 2013, ministrul-delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara că atractivitatea României ca teren pentru investiţiile străine directe nu a scăzut nici în perioada crizei, dar volumul acestora a scăzut din cauza repatrierii profiturilor în ultimii patru ani.

ISD au trei componente - aportul de capital, profitul reinvestit şi împrumuturile intra-firmă.

Potrivit lui Voinea, aportul de capital al investitorilor străini în sectorul nefinanciar, în primele nouă luni din 2013, este două ori mai mare decât în 2007.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ