Adriana Săftoiu: PNL propune o reformă parlamentară

| 15 noi, 15:34

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a anunţat marţi că liberalii vor propune o reformă parlamentară, care vizează programul de lucru al Legislativului, votarea cererilor venite din partea justiţiei prin sistemul electronic sau prin apel nominal sau ca iniţiativele legislative cu impact bugetar suplimentar să intre în vigoare în anul următor votării lor.

"PNL consideră că reforma parlamentară înseamnă inclusiv modul în care va funcţiona Parlamentul. Din această perspectivă, noi vom veni cu o serie de propuneri de modificare a Regulamentului Camerei şi Senatului, care vor începe inclusiv cu programul Parlamentului", a spus Săftoiu, într-o conferinţă de presă. 

Ea a precizat că, în prezent, un parlamentar munceşte în plen şi în comisii maximum 10 ore pe săptămână, arătând că PNL va propune modificarea programului Parlamentului astfel încât o săptămână să fie dedicată plenului, o săptămână comisiilor şi o săptămână circumscripţiilor. 

"O problemă în Parlament este prezenţa parlamentarilor, modul în care această prezenţă este înregistrată. Noi vom propune să fie făcută doar pe baza cartelei de vot, inclusiv în zilele de comisii", a adăugat Săftoiu. 

Purtătorul de cuvânt al liberalilor a indicat că PNL va propune ca prezenţa parlamentarilor să fie confirmată atât la începutul, cât şi la finalul zilei de lucru. 

Adriana Săftoiu a spus că transmiterea cartelei către altă persoană, votul electronic la două cartele, semnătura în numele altei persoane sau lăsarea cartelei de vot în aparat la părăsirea şedinţei trebuie să fie sancţionate cu suspendarea indemnizaţiei parlamentarilor pentru trei luni. 

"Ca să stimulăm participarea la şedinţele de plen a parlamentarilor vom propune implementarea modelului de tipul celui din Parlamentul European privind indemnizaţia, respectiv indemnizaţia de bază se va reduce la o treime din cuantumul actual, iar indemnizaţia lunară de şedinţă se va suplimenta cu cele două treimi rămase", a arătat ea. 

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că liberalii vor propune ca motivarea absenţelor parlamentarilor să se facă doar în cazuri medicale dovedite şi în situaţia deplasărilor oficiale. 

De asemenea, Săftoiu a indicat că PNL va propune ca votul secret în Parlament să rămână valabil doar pentru învestirea Guvernului şi pentru moţiunile de cenzură, iar în cazul cererilor venite din partea justiţiei să fie exprimat votul prin sistemul electronic sau prin apel nominal. 

"Propunem să se desfiinţeze votul prin ridicarea de mână. (...) Votul final din comisiile de specialitate pe rapoartele de legi trebuie să fie transparent, iar la amendamente la fel, ori de câte ori un grup parlamentar o cere", a adăugat ea. 

Adriana Săftoiu a spus că PNL va propune ca solicitările de începere a urmăririi penale sau reţinerii unor membri ai Parlamentului să primească un răspuns în maximum 48 de ore de la înregistrare. 

Potrivit lui Săftoiu, liberalii vor propune unificarea portalurilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, interzicerea votului pentru proiecte de acte normative ori documente conexe dacă acestea nu sunt publicate în prealabil pe site-ul Parlamentului cu respectarea termenelor regulamentare, motivarea secretizării oricărei şedinţe a Legislativului şi nesuprapunerea şedinţelor de plen cu cele ale comisiilor, ca depunerea amendamentelor să se realizeze numai în scris, iar dezbaterea propunerilor legislative să fie condiţionată de prezenţa unui iniţiator. 

"Vom propune şi vom vedea cum se va materializa ca Parlamentul să fie consultat de Guvern înainte de a da o OUG, dar în egală măsură Parlamentul are obligaţia de a nu tergiversa discuţia asupra unei propuneri de ordonanţă înaintată de Guvern, care se poate transforma în proiect de lege şi urma un calendar strict", a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL. 

Săftoiu a precizat că PNL va propune înfiinţarea comisiei pentru coerenţă legislativă cu statut permanent de comisie comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, arătând că rolul acestui for va fi de a constata şi urmări în ce măsură iniţiativele şi proiectele legislative îndeplinesc rigori de claritate şi dacă sunt corelate între ele. 

Ea a menţionat că va deveni obligatorie consultarea mediului asociativ. 

"Vom propune ca iniţiativele legislative cu impact bugetar suplimentar să intre în vigoare începând cu luna ianuarie a anului următor adoptării, cu condiţia ca aprobarea legii să aibă loc în Parlament cu cel puţin şase luni înainte de începerea noului an", a mai spus purtătorul de cuvânt al liberalilor. 

Adriana Săftoiu a precizat că acest proiect privind reforma parlamentară a fost votat în Biroul Politic Naţional al PNL de luni, menţionând că el va fi rediscutat în şedinţa conducerii liberalilor de săptămâna viitoare. 

De asemenea, ea a anunţat că PNL va prezenta aceste principii în prima sesiunea ordinară a viitorului Parlament.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ