Aeroportul din Timişoara este scos din nou la licitaţie

| 28 mai, 2013

Ministerul Transporturilor organizează o nouă licitaţie pentru selectarea brokerilor care să asiste listarea şi oferta secundară pentru vânzarea a 5% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia din Timişoara, după ce în luna februarie niciun intermediar nu a fost interesat de această operaţiune.

Cele 5% din acţiunie aerportului valorează 2.000 lei, inclusiv TVA, iar documentaţia de atribuire pentru selecţia intermediarului poate fi cumpărată începând de marţi, potrivit unui anunţ al ministerului, citat de Economica.net.

Brokerii pot depune ofertele până pe 10 iunie, ora 12:00. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, la ora 14:00 şi vor fi valabile timp de trei luni de la data limită de depunere.

Oferta la Aeroportul Traian Vuia ar fi de aproximativ 1,6 milioane lei, raportat la valoarea aţtiunilor deţinute de Fondul Proprietatea.

Ministerul Transporturilor a mai încercat să selecteze intermediari pentru listarea aeroportului şi în luna februarie, când a organizat o licitaţie pentru alegerea intermediarilor şi pentru Administraţia Porturilor Maritime şi aeroportul din Constanţa. Atunci, statul a primit ofertă doar pentru intermedierea listării Administraţiei Porturilor Maritime, din partea casei de brokeraj Swiss Capital.

Lipsa de interes a celor mai mulţi brokeri pentru participarea la intermedierea celor trei oferte era explicabilă prin faptul că cheltuielile aferente pregătirii şi derulării operaţiunilor sunt suportate de intermediar şi este posibil să nu poată fi acoperite dacă acesta încasează un comision prea mic sau dacă oferta nu se încheie cu succes.

Ministerul Transporturilor a reluat în luna ianuarie procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 5% din acţiunile deţinute la opt companii din portofoliu, operaţiune îngheţată la jumătatea anului 2010 din cauza crizei financiare.

Primele proceduri de listare au fost începute în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008, şi au fost parcurşi o câţiva paşi privind întocmirea şi aprobarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de ofertă şi analiza interesului investitorilor.

Guvernul a decis, însă, în iunie 2010 ca procedurile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2012, apreciind că valoarea acţiunilor care ar fi urmat să fie tranzacţionate poate fi redusă de criza financiară.

Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia, iar Fondul Proprietatea are diferenţa de 20%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ