Agenția Fitch a îmbunătăţit ratingul Greciei la "B minus"

| 14 mai, 2013

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit, azi, ratingul Greciei, de la "CCC" la "B minus", perspectiva asociată fiind una stabilă.

Grecia beneficiază de un rating "B minus" cu perspectivă stabilă din partea Standard & Poor's în timp ce Moody's Investors Service îi atribuie un calificativ "C". Toate cele trei ratinguri sunt din categoria speculativă.

Îmbunătăţirea ratingului reflectă o reechilibrare a economiei Greciei, în condiţiile în care au fost făcute progrese clare spre eliminarea deficitului fiscal şi a celui de cont curent, potrivit Fitch.

Totodată, chiar dacă preţul plătit în termeni de creştere a şomajului şi pierdere a producţiei a fost unul ridicat, riscul ieşirii Greciei din zona euro s-a diminuat iar programul de ajustare economică continuă pe fondul unei aparente stabilizări politice şi sociale. Fitch estimează că Grecia va înregistra în acest an o contracţie economică de 4,3%, după un recul de 6,4% în 2012, şi o revenire slabă în 2014. 

Riscul de incapacitate de plată pentru creditorii privaţi, inclus în precedentul rating ”CCC'” s-a diminuat, potrivit Fitch, iar serviciul datoriei pare, în prezent, mai sigur, după restructurarea şi răscumpărările de obligaţiuni.

Alte motive pentru o nouă îmbunătăţire a ratingului ar fi o relansare economică susţinută, bazată pe o implementare solidă a programului UE-FMI, inclusiv reforme structurale. În sens invers, reluarea instabilităţii politice şi sociale care să conducă la încetarea programului UE-FMI ar creşte riscul ieşirii Greciei din zona euro şi incapacitatea de plată, ceea ce ar conduce la o retrogradare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ