Agricultura – record istoric pentru România

| 12 ian, 2014

Agricultura de pe plaiurile mioritice a înregistrat un record istoric și un avans de 28% față de anul precedent. Diferența față de 2012 au făcut-o creșterile semnificative de pe piaţa cerealelor, a cartofilor, a plantelor industriale şi din piaţa furajelor. În aceste condiții, datele Eurostat nu fac decât să confirme ceea ce bănuiam cu toții – 2013 a fost unul foarte bun pentru agricultura țării noastre.

România este pe drumul cel bun pentru a redeveni grânarul Europei. conform primelor estimări ale Eurostat, domeniul agriculturii contribuie anual cu 7% la Produsul Intern Brut (PIB), în 2013 din această zonă de activitate au intrat în economia românească nici mai mult, nici mai puțin de 18,5 miliarde de euro.

Prin urmare, agricultura de pe plaiurile mioritice a înregistrat un record istoric și un avans de 28% față de anul precedent. Diferența față de 2012 au făcut-o creșterile semnificative de pe piaţa cerealelor, a cartofilor, a plantelor industriale şi din piaţa furajelor. În aceste condiții, datele Eurostat nu fac decât să confirme ceea ce bănuiam cu toții – 2013 a fost unul foarte bun pentru agricultura țării noastre; România ocupă locul 2 în Europa la producţia de porumb (10 milioane de tone) şi pe locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu.

Lăsând la o parte vremea prielnică pentru activitatea agricolă de care ne-am bucurat, un impuls major a venit din partea guvernului, care a reușit, printr-o politică agricolă integrată, să sprijine fermierii în derularea activităților specifice. În acest sens, putem aminti distribuirea, în avans, a subvenţiilor acordate la hectar, demararea programului naţional pentru refacerea sistemului de irigaţii, au fost realizate  investiţii în ferme familiale de 50 de milioane de euro, a fost înfiinţat Fondul Mutual pentru Susţinerea Sectorului Agricol, ca mecanism de acoperire a riscurilor pentru fermieri şi au fost deblocate microcreditele pentru investiţii în agricultură.

Tot la acest capitol, un rol important l-a avut și rata de absorbție a fondurilor europene în domeniul agriculturii, semnificativ mai mare decât în anii precedenți. În 2013, România a atras aproximativ 2,35 mld de euro, fonduri destinate agriculturii și dezvoltării rurale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ