România, lider UE în Agricultură

| 15 dec, 2013

Este un fapt bine-cunoscut că „grânarul Europei” – România - are una dintre cele mai mari capacități de producție agricolă din Uniunea Europeană.

Având anul acesta una dintre cele mai mari creșteri economice, susținută într-o bună măsură și de rezultatele foarte bune din agricultură, țara noastră își redefinește statutul european în domeniu, accelerându-și transformarea într-unul dintre cei mai mari exportatori din regiune.

Având o suprafață agricolă de 14,8 milioane de hectare (în jur de 60% din suprafața totală a țării), România se plasează printre primele locuri în Uniunea Europeană ca resurse favorabile pentru desfășurarea activităților de producție agricolă.

Potrivit datelor din 2011, 9,4 milioane hectare sunt teren arabil (63,9%), 3,3 milioane hectare pășuni (22,4%), 1,5 milioane hectare fânețe (10,2%), 218.000 hectare vii (1,5%) și 206.000 hectare livezi și pepiniere (1,4%).

Datele făcute publice recent de către Institutul Național de Statistică sunt o dovadă concretă a potențialului extraordinar pe care România îl are în agricultură, mai ales dacă vom pune în aplicare o strategie națională pentru comasarea exploatațiilor agricole. Țara noastră are un număr de 3.859 de milioane de exploatații, a căror producție poate fi optimizată prin implementarea unor structuri de cooperare a fermierilor.

Există deja o evoluție pozitivă în acest sens, concretizată prin creșterea cu 51% a numărului exploatațiilor agricole mai mari de 50 de hectare, comparativ cu cele înregistrate la recensământul agricol din 2010, iar numărul celor mai mici de un hectar a scăzut cu 6,9% (150.000). Acest lucru înseamnă că România înregistrează un progres din punct de vedere al unificării resurselor fragmentare de teren agricol, care va permite o mai bună producție în viitor.

În orice caz, 2013 s-a dovedit și în condițiile actuale un an extrem de bun pentru agricultura românească. Țara noastră a urcat deja pe locul 2 în Europa la producţia de porumb (10 milioane de tone) şi pe locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu, iar aceste rezultate ar putea fi îmbunătățite semnificativ dacă eficiența muncitorilor ar fi mai mare.

Productia de cereale și oleaginoase se apropie în acest an de 24 de milioane de tone. La floarea soarelui avem cea mai mare producţie din toată Uniunea Europeană, după ce am recoltat două milioane de tone. La producția de cartofi rezultatele sunt de asemenea foarte bune, România fiind pe locul 6 în UE cu un total de peste 3 milioane de tone.

Per total, România este pe locul 8 în UE în ceea ce priveşte valoarea de producţie agricolă, cu un total de 14,4 miliarde de euro, dar potențialul de creștere este mult mai mare.

Unul dintre motivele pentru care agricultura dă înainte este și absorbția semnificativ mai mare a fondurilor europene în mandatul actualului ministru al agriculturii. România a atras în acest an circa 2,35 miliarde de euro din fondurile destinate agriculturii și dezvoltării rurale, aproape de obiectivul propus de 2,5 miliarde de euro. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurală s-a îmbunătățit cu 14% în 2013, în momentul de față ajungând la 63%.

Pe lângă aceste rezultate de excepție, pentru anii ce urmează se anunță un aport și mai important al agriculturii în economie, datorându-se în parte înțelegerii semnate cu China, prin care România va exporta zeci de mii de produse constând în bovine și carne de porc în Republica Populară Chineză. Deja suntem printre cei mai mari exportatori de bovine, ocupând locul trei în Uniunea Europeană cu un export de peste 41 de milioane de euro.

Așadar, avem motive să ne încredem în faptul că agricultura va continua să reprezinte un motor economic pentru România, iar lucrurile cu adevărat bune vor veni în viitor, după ce producția va fi eficientizată și problemele, precum cele din domeniul irigațiilor sau al unificării terenurilor agricole, vor fi rezolvate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ