Alarmă pentru fumători: Milioane de oameni mor anual din cauza ţigărilor

| 08 ian, 2014

Potrivit celui mai recent studiu OMS, ţigara este responsabilă pentru 5,7 milioane de decese pe an în lume, fără a se lua în considerare fumatul pasiv

Proporţia populaţiei mondiale care fumează s-a diminuat din 1980, însă numărul fumătorilor a crescut puternic, ca urmare a creşterii demografice, conform unui raport american publicat marţi, relatează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit celui mai recent studiu OMS, ţigara este responsabilă pentru 5,7 milioane de decese pe an în lume, fără a se lua în considerare fumatul pasiv.

În 187 de ţări, prevalenţa fumătorilor a scăzut cu 42% în rândul femeilor şi cu 25% în rândul bărbaţilor între 1980 şi 2012, indică acest studiu al Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington (nord-vest), publicat într-o ediţie specială a revistei de specialitate Journal of the American Medical Association (JAMA), consacrată fumatului.

În aceşti 32 de ani, patru ţări, anume Canada, Islanda, Mexic şi Norvegia, şi-au redus proporţia de fumători din populaţie cu 50%, atât în rândul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor.

Însă o creştere puternică a populaţiei mondiale din 1980 a contribuit la o creştere globală cu 41% a numărului de bărbaţi şi cu 7% a numărului de femei care fumează în fiecare zi, notează agenţia franceză de presă.

În 2012, prevalenţa fumătorilor a fost mai ridicată în rândul bărbaţilor în aproape toate ţările, cu excepţia Suediei. Peste 50% din bărbaţi fumează în fiecare zi în mai multe ţări, între care Rusia (51%), Indonezia (57%) şi Armenia (51,7%).

Proporţia populaţiei feminine care fumează depăşeşte 25% în Austria (28,3%), Franţa (27,7%) şi Chile (26%), atingând 34,7% în Grecia, unde se înregistrează cea mai mare rată. La polul opus se află Camerun şi Maroc, unde mai puţin de 1% din femei fumează.

Tag-uri: fumat, oms, tigări
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ