ALEGERI LOCALE 2020: 900 de consilii locale şi judeţene nu au nicio femeie pe lista de candidaţi

| 25 sep, 14:47

ONG-ul Expert Forum anunță că mai mult de 900 de liste de candidaturi ale unor partide politice încalcă legea care prevede că ambele sexe trebuie reprezentate în competiția electorală.

Astfel, deși legislația cere ca partidele politice să formeze listele pentru candidaturile la consiliul local și județean astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, EFOR a descoperit în urma analizei datelor privind candidaturile că în 900 de cazuri nu există nicio femeie pe listele de candidați, iar în 36 de cazuri nu există niciun bărbat, potrivit unui comunicat de presă.

Cele mai multe liste fără nicio femeie se regăsesc la Pro România, urmat îndeaproape de ALDE, PMP și PSD.

Localitatea Dumbrava din județul Timiș are cele mai multe liste fără nicio femeie, provenind de la patru partide diferite: Pro România, PSD, PER și PNȚCD.

Biroul Electoral Central nu a publicat sexul candidaților, iar EFOR a reconstruit această bază de date pornind de la numele candidaților. Practic, aceste liste de candidați vor fi folosite în alegeri, deși nu sunt conforme legislației.

Expert Forum arată că filtrele de acceptare a candidaturilor trebuie îmbunătățite, concomitent cu o colectare mai eficientă a datelor despre candidați, care să permită membrilor birourilor de circumscripție să verifice mai ușor aceste liste. De asemenea, Expert Forum arată că legislația trebuie modificată pentru a permite mai ușor și într-un termen mai îndelungat contestarea candidaturilor, precum și pentru a sancționa acest tip de abatere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ