Alegeri prezidenţiale 2014. Meleşcanu promite dublarea numărului de români care vor vota în străinătate

| 11 noi, 2014

Biroul Electoral Central a primit de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) propunerile pentru mai buna organizare a votului în diaspora la alegerile din 16 noiembrie, urmând să se pronunţe în şedinţa de marţi, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

BEC s-a reunit în şedinţă începând cu ora 16,00.  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat marţi că MAE va trimite în scris către BEC o serie de propuneri pentru organizarea mai bună a votului în diaspora pe 16 noiembrie.

El a precizat că se va propune BEC să analizeze care este temeiul legal şi dacă din punct de vedere legal se pot suplimenta secţiile de votare din străinătate.

MAE propune totodată posibilitatea înlocuirii cu diplomaţi a reprezentanţilor partidelor politice care nu se prezintă în comisiile de votare, dar şi simplificarea detaliilor care se înscriu în listele electorale.

Citeşte şi: Teodor Meleşcanu: Legislaţia actuală NU permite înfiinţarea de noi secţii în străinătate

"Am propus, de exemplu, să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor care nu sunt prezenţi la alegeri în ziua alegerilor şi care descompletează comisiile de votare, ceea ce creează greutăţi deosebite. (..) Ne aşteptăm ca la turul doi, având în vedere că au rămas numai doi candidaţi, probabil partidele care nu mai au candidaţi să manifeste un interes chiar mai mic decât în primul tur. De aceea, ni se pare absolut necesar să se adopte decizia de a putea suplimenta cu diplomaţi din MAE toate aceste birouri unde nu se prezintă reprezentanţi ai partidelor. O a doua propunere care va fi analizată de BEC este simplificarea detaliilor care se scriu în lista electorală, întrucât foarte multe dintre aceste detalii există în declaraţia pe propria răspundere care se face de către toţi cei care doresc să voteze şi care este la îndemâna lor', a explicat Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei a adăugat că o altă măsură ar fi invitarea românilor din diaspora la secţiile de votare 'începând cu primele ore ale dimineţii, pentru a evita aglomerarea'.

Citeşte şi: RomâniaTV: Ponta: Chiar dacă toate voturile din diaspora ar fi 100% pentru Johannis, rezultatul nu se schimbă


Meleşcanu a susţinut că aplicarea acestor măsuri va determina dublarea numărului de români care vor vota în străinătate.

'Dintr-o simplă evaluare pe nişte simulări, reducerea timpului de vot pentru fiecare cetăţean ca urmare a adoptării acestor măsuri ar permite cel puţin o dublare a numărului care pot să voteze: 300.000, până în 400.000 (de votanţi - n.r)', a afirmat ministrul de Externe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ