ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ponta - Iohannis, a doua confruntare televizată

| 12 noi, 2014

Victor Ponta şi Klaus Iohannis, candidaţi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, participă miercuri, de la ora 20,00, la o nouă confruntare electorală televizată, în direct de această dată la postul B1 TV.

Cine este candidatul Victor Ponta şi de ce crede că este potrivit pentru preşedinţia României?

Victor Ponta: Viziunea mea ca premier a fost aceasta: sfarsitul regimului Basescu, Blaga, Predoiu, repararea nedreptatilor. Nu poti faci nimic la conducerea unei tari daca nu ai o echipa. Echipa mea e USL, cu Tariceanu, Teodor Stolo... Melescanu.
De asemenea, avem nevoie de stabilitate. Nu trebuie sa mai avem parte de invrajbirea romanilor.

Cine este Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis: Sunt Klaus Iohannis, primarul Sibiului, presedintele PNL, candidatul ACL, candidatul care crede ca votul nu e o lozinca, ci un drept. Cred ca toti romanii trebuie sa aiba conditii sa voteze. Dupa 25 de ani trebuie sa avem curajul sa spunem stop si de la capat, sa facem alta politica. Am doua mape mari cu scrisori trimise de romani din diaspora care se plang ca nu au putut vota, au fost umiliti. Domnule premier, poate puneti pe cineva sa rapsunda oamenilor de ce au fost umiliti.

Victor Ponta: Domnul Iohannis a fost total nepregatit ieri si a spus lucruri incorecte. PNL a propus amendament la Constitutie privind votul electronic si PSD l-a respins. Amendamentul depus de doamna Gorghiu a fost retras, nu respins. Vreau ca dl Iohannis sa fie mai bine pregatit cand face astfel de afirmatii.

Klaus Iohannis: Amendamentul a fost respins.

 

De ce nu ar trebui sa fie Ponta contracandiatul?


Klaus Iohannis: E gresit si periculos sa dai toata puterea unui singur partid. PSD are mari probleme: membri care au probleme grave cu justitia. Pentru Romania este foarte periculos, regresam si ne punem in pericol democratia. A mintit si a speriat pensionarii ca le-as taia pensiile si ca profesor cred ca o foarte mare problema daca un elev copiaza. Daca cineva care isi scrie lucrarea de doctorat plagiaza, mi se pare o problema mult mai mare, se cheama plagiat. Oriunde in lume un politician care e prins ca a plagiat e obligat sa se retraga din politica. La noi unul dintre acestia doreste sa fie presedintele Romaniei.

Victor Ponta: Vreau sa vorbesc mai mult despre romani, nu atacuri la persoana. Eu am mers la Inalta Curtea care mi-a dat o sentinta definitiva si irevocabila. Ati fugit de Inalta Curte. Iohannis va aduce Romania inapoi in 2010, are in echipa aceiasi oameni care au taiat pensiile. Il vreau premier pe Tariceanu, un adevarat liberal. Domnul Iohannis seamana cu Basescu. De exemplu, la reducerea CAS v-ati opus, desi era un proiect liberal. Domnul Iohannis spune ca e primar. Avem un singur primar care a ajuns presedinte, domnul Basescu, si unul care a ajuns premier, domnul Boc.

Klaus Iohannis: Il  cunoasteti pe Gabriel Oprea? Stiti cum a votat la taiarea pensiilor si salariilor? UNPR a votat pentru reducerea pensiilor.

Victor Ponta: Am o mare rugaminte nu mai vorbiti despre profesori. 

Klaus Iohannis: Sunt foarte mandru ca sunt profesor de fizica.

Victor Ponta: De ce ati candidat fara o hotarare de la Inalta Curte de Justitie?

Ce calitati are contracandidatul

Victor Ponta: E abil, mult mai abil decat credeam. Modul in care l-a dat jos pe Antonescu, poate fi un lucru bun. Locuitorii din Sibiu spun ca e un primar bun. Domnul Basescu, fost primar, a fost un presedinte bun, domnule Iohannis?

Klaus Iohannis:
Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice,  indiferent daca stie sau nu despre ce e vorba
E bine ca e un politician ambitios, e tanar. Dar a dezamagit, e exponentul unui sistem foarte vechi, o persoana manevrata din umbra.


Despre proiectul pentru tara


Klaus Iohannis: Romania lucrului bine facut e o Romanie normala, pentru oameni normali. Proiectele se gandesc intai, se incep, se pun in practica, se termina. In Romania lui Iohannis lucrurile se fac astfel incat fiecare sa fie multumit de partea care ii revine, suntem oameni linistiti si reconstruim impreuna Romania o tara a prosperitatii, in care nimeni nu e obligat sa stea cu mana intinsa la stat. Romania seamana cu Sibiul lui Iohannis, un oras etalon pentru Romania. Romania e una in care investitorii vin cu placere, iar capitalul autohton e sprijinit pentru a avea o economie in plina dezvoltare


Victor Ponta:
Eu va dau cifre, nu in lozinci. Romania e o tara in reconstructie, dupa dezastrul facut de Boc, Videanu. In 2009 deficitul  bugetar era 8,6%. Acum Romania este pe excedent. Domnul Iohannis a zis ca sunt fraier ca nu am cheltuit banii. Acum in Europa suntem doi fraieri, doamna Merkel si Romania. Acum rata dobanzii de referinta la care se imprumuta firmele e 2,75%. Este o Romanie in care ramanarea la putere a lui Basescu, Boc, Videanu...


Klaus Iohannis: Domnul Ponta stie sa vorbeasca doar cand citeste de pe cartonase. Domnule Ponta, oamenii asteapta solutii nu statistici. Va merge mai bine, dragi romani, de cand e Ponta premier?

Victor Ponta:
4 milioane de romani m-au votat pe 2 noiembrie. Pe dumneavoastra v-au votat cei care au spus ca nu vor sa iasa Ponta.

Klaus Iohannis:
Raspunsul a fost initial al meu. Observ ca v-a placut si l-ati luat.

Victor Ponta:
Ati luat 4 milioane de voturi?

Despre cum ar arata Romania condusa de contracandidat


Victor Ponta:
Faceti un exercitiu: Boc Blaga, Videanu, Flutur , il scoatem din fotografie pe Basescu si il punem pe Iohannis. Inseamna ca Romania ar arata ca in 2014.

Klaus Iohannis:
Domnul Ponta e premier si comentez prestatia sa ca premier. A luat Romania iesita din criza si a bagat-o in recesiune tehnica. A distrus aproape o suta de mii  de locuri de munca, Comisia Europeana ne avertizeaza ca vom ajunge in 2015 sa avem un deficit bugetar in zona de 2.8 % din PIB. In 2015 va trebuie sa platim pomenile promise de Ponta.  Daca Ponta ajunge presedinte, a doua zi va fi aprobata legea aministiei si gratierii si ne vom trezi pe strada cu toti coruptii si condamnatii, toti frumos albiti.

Victor Ponta: Aceste lozinci nu ajuta la nimic.Comisia Europeana spune ca Romania are crestere economica de 1,6% in trimestrul 3. Statistica va anunta vineri ca avem crestere economica peste 1% si ca nu am fost niciodata in recesiune. Anul acesta Romania va avea intre 2% si 2,5%. Domnul Iohannis vorbeste de pomeni electorale, cresterea pensiilor si dublarea alocatiilor pentru copii. Eu sustin ca asta trebuie sa facem. Si dumneavoastra faceati asta.

Despre legea amnistiei si gratierii

Klaus Iohannis: Romania lui Victor Ponta asteapta legea aministiei. Nastase, Dragnea, Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu, Mitrea, Dan Nica, Dan Sova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicusor Constantinescu. Lista cuprinde 38 de persoane...

Victor Ponta:
Aceea e lista doamnei Macovei. DNA a cerut  arestarea lui Hrebenciuc. Si-a dat demisia si a fost arestat. Aveti o cerere pentru arestarea lui deputatului Mircea Rosca. Puteti sa ii cereti sa isi dea demisia? Lui Chiuariu i-ati cerut sa isi dea demisia si nu v-a ascultat...

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, hai sa facem o treaba intre barbati. Maine se convoaca Parlamentul, scoatem legea amnisitiei si dam liber la toate arestarile. Acceptati sa convocam Parlamentul? Sunteti de acord sa convocam Parlamentul? Sunteti de acord sa votam impreuna? Eu sunt total impotriva acestei legi, nu cred ca Romania are nevoie de aceasta lege. PNL a votat impotriva legii de cand a venit PSD pe sest cu ea si a incercat sa ne-o bage pe gat. Daca voi fi presedintele Romaniei, voi refuza promulgarea actului normativ si nu vom avea legea aministiei.

Victor Ponta: Raspunsurile devin din ce in ce mai neserioase. Legea nu s-a votat. Spre deosebire de lozincile domnului Iohannis, ministrul Justitiei a dat aviz negativ pe aceasta lege si va fi respinsa.

Klaus Iohannis: Reiau provocarea. Haideti sa convocam Parlamentul. Maine se face convocarea si vineri picam legea, ca sa dovediti ca suntei de acord cu aceasta lege.

Victor Ponta: La ultima motiune a venit cineva si a spus acelasi lucru. Stiti cine era? SorinRosca Stanescu. Va rog frumos, lasati demagogia lui Traian Basescu

Klaus Iohannis: Vorbă lunga, convocam sau nu Parlamentul?

Victor Ponta: Ii cereţi lui Rosca Stanescu sa fie liber sa participe?

Despre drepturile unui ministru


Victor Ponta:
E decizia Curtii Constitutionale pe care USL a reglementat-o in Comisia de revizuire a Constitutiei. Ieri domnul Iohannis facea doua confuzii, ca parlamentarii au imunitate totala. Nu e asa. La presedinte se dau avizele pentru ministrii care nu sunt parlamentari, voi da pentru toti.

Klaus Iohannis: Consider ca imunitatea trebuie sa ramana doar atunci cand este vorba de opinia politica. Trebuie modificata legea, justitia trebuie sa isi urmeze cursul indiferent daca o Camera sau o alta voteaza altceva. Daca vorbim de ministri, eu vorbesc cu domnul Rosca, vorbiti dumneavoastra cu doamna Andronescu?

Victor Ponta: Sigur ca da. O mica precizare. Am vorbit ieri de domnul Vosganian, pentru ca vorbim de ipocrizie. Toti care gresesc trebuie sa plateasca. Ii fac domnului Iohannis o propunere: luam saptamana viitoare legislatia din Germania privind imunitatea si o transpunem in Romania

Klaus Iohannis: Eu sunt in favoarea oricarei propuneri, dar de ce sa asteptam pana saptamana viitoare? Haideti sa votam, se poate face, vineri se poate vota. Daca nu va este frica de baroni.

Victor Ponta: Stiti cand vreau sa convocam Parlamentul? Marti, cand mergeti dumneavoastra la Inalta Curte

Klaus Iohannis: Stati linistit, ca se va rezolva cum trebuie. E obligatorie modificarea legislatiei, e nevoie de simplificare semnificativa, justitia trebuie sa isi poata urma cursul indiferent daca o camera voteaza sau nu o chestiune. Daca vorbim de ministri, eu vorbesc cu domnul Rosca, vorbiti dumneavoastra cu doamna Andronescu?

Victor Ponta: Da.  Ieri, domnul Iohannis zicea ca PSD nu vrea, i-am spus de domnii Vosganian, Victor Paul Dobre, seful PNL Galati, Akos Mora, colegii duneavoastra. Va fac o propunere, luam saptamana viitoare legea privind imunitatea parlamentarilor din Germania si o transpunem in legislatia romaneasca?

Klaus Iohannis:
Cu mare putere putem discuta orice propunere legislativa, dar de ce sa o lasam pe saptamanna viitoare. Haideti sa dam un semnal romanilor  ca vrem sa terminam cu aceste mizerii, facem o convocare, vineri se poate vota. S-a facut mult vorbire despre ce trebuie sa faca presedintele ca sa protejeze justitia. Eu vreau sa garantez justitia si statul de drept. 
Eu cred ca in acest domeniu trebuie sa avem curajul sa spunem nu ne bagam unde nu ne fierbe oala, nu avem ce cauta noi politicienii in actul de justitie. Justitia e independenta, are sistemele proprii, nu trebuie sane bagam acolo. Daca vorbim de actiuni care ne definesc, am o frumoasa imagine de grup din 2011, in jurul domnului Constantin Nicolescu, cu domnul Ponta, Nastase, Severin, Hrebenciuc, Vanghelie si alti membri cunoscuti ai PSD, care au afirmat ca e o persecutie politica si nu e bine ca acest domn, intre timp condamnat, sa fie deranjat

Victor Ponta: O sa va dau alta poza la schimb. Domnul Iohannis spune intr-un limbaj neos sa nu ne bagam in justitie. CSM e garantul justitiei. O sa ma comport fata de justitie cum m-am purtat ca premier. Daca credeti ca doamna Kovesi nu e buna, o sa o schimbati. Am asigurat stabilitate legislativa si finantarea infrastructurii. Langa mine era si Crin Antonescu, presedintele PNL. Pe seful PNL Arges cum il ceama, il cunoasteti? Erau toti colegii de la PNL in fata unui abuz, noi am cerut atunci independenta justitiei fata de abuzul unui senator PNL... Eu il consider presedinte PNL pe domnul Antonescu si fondator pe domnul Tariceanu. Domnul Iohannis vorbeste in numele PDL.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, recunoasteti deciziile unei instante? 

Victor Ponta: Dar dumneavoastra recunoasteti decizia instantei in cazul unui plagiat? 

Klaus Iohannis: Exista o decizie care spune ca sunt presedintele PNL, afirmatia dumneavoastra e o dezinformare publica, sa nu spun iar minciuna publica.

Victor Ponta: Dumneavoastra ati mintit de multe ori. Eu m-a dus la Inalta Curte si am obtinut o hotarare definitiva si irevocabila in problema plagiatului. Daca as fi fost in locul lui Iohannis nu as fi candidat. Eu pot, prin exemplu personal, sa va arat. Mai departe, toate hotararile judecatoresti s-au respectat

Despre relatia presedinte-politicieni penali

Klaus Iohannis: Inca din prima zi dupa ce am fost ales presedinte al PNL am discutat si am decis impreuna sa dam un semn clar ca PNL doreste o schimbare. Am decis ca in absolut toate situatiile cand se va cere incuviintare pentru arestare sa fie aprobata. De atunci, de fiecare data ACL si PNL au votat pentru, dar de obicei PSD nu venea

Victor Ponta: Au fost trei cazuri, condamnati definitiv si irevocabil: Domnul Turcanu, Chiuariu si Akos Mora. Nu vreti sa si faceti ce spuneti, sunt colegii dumneavoastra? Puteti sa faceti ceva sau nu va asculta?

Klaus Iohannis: Am cerut acestor colegi sa demisioneze si vor demisiona, imediat ce convocam Parlamentul luam toate gramada.

Despre DNA si ANI

Klaus Iohannis: Cred ca DNA face o treaba exceptionala, am vazut o activitate intensa in ultimele luni, eu sper ca pornind de aici sa ajungem la o curatire a clasei politice. Eu voi merge pe linia de a face ce poate face presedintele sa cotinue aceste lucruri, sa lase DNA sa isi faca treaba. Cat priveste ANI, cred e o institutie onorabila care trebuie intarita si pastrata. Trebuie sa vedem ca sunt acte rnomative care se refera la incompatibilitati care nu sunt intotdeauna compatibile, voi propune elaborarea unei legislatii unitare

Victor Ponta: Pentru mine e mai usoara intrebarea, nu am avut probleme cu ANI, nici cu DNA. Ca premier am asigurat conditiile sa fie independente. Singurul caz in care activitatea ANI si a justitiei e cazul senatorului PNL AKos Mora, pe care domnul Iohannis il tine in continuare senator. Ca presedinte, voi cere ca CSM sa pregateasca acele modificari legislative ca justitia sa fie independenta.

Klaus Iohannis: Mi se pare revoltator ca daca acum cativa ani politicienii corupti se ocupau de retrocedari de cateva zeci de hectare. Acum avem un foarte mare scandal in care e cercetat domnul Hrebenciuc, in care a fost citat un foarte apropiat politician al domnul Ponta, un domn Sarbu, acesti domni au pregatit retrocedarea ilegala a zeci de mii de hectare.

Victor Ponta: Sa va spun cum se face lucrul bine facut la Sibiu. Ati retrocedat catre Biserica Evanghelica, Biserica Brukenthal, Palatul Copiilor, Forumul germanilor, unde ati fost presedinte, are multe alte cladiri. Din 1976 cereri de retrocedare ati rezolvat 174 doar pentru ani.

Klaus Iohannis: Va spun in fata ca ati mintit grosolan. E un atac la reputati mea de primar si de politician. Aceste retrocedari au fost facute pentru ca acele entitati au dreptul sa le primeasca. Agentia care s-a ocupat de acea retrocedare e in subordinea dvs, nu primarul e responsabil. Aceste retrocedari au fost facute de statul roman. Mintiti, incercati sa ma enervati, sa ma jigniti

Victor Ponta: Muzeu, liceu... daca dl Iohannis spune ca este bine...

Klaus Iohannis: Nu cunoasteti legea!

Victor Ponta: Nu este cazul sa ma jigniti.

Despre relatia premier-presedinte

Victor Ponta: A fost o tema foarte discutata in campanie, sa nu dam puterea unui singur partid. Eu am propus USL. Duminica, romanii vor vota ca presedinte pe Victor Ponta, iar ca premier pe Tăriceanu.

Klaus Iohannis: Nu cred ca vom avea o relatie intre presedintele Iohannis si premierul Victor Ponta pentru ca eu cred ca dupa 16 noiembrie partidul il va trimite acasa pe Victor Ponta. Daca totusi se va intampla, voi colabora cu domnul Ponta.

Victor Ponta: Ieri, domnul Iohannis nu se pregatise si a zis pact de coabitare. Azi i-a zis pact de colaborare. Aveti niste obligatii fata de romani si de parteneri, cand acest acord a fost publicat, dumneavoastra nu ne-ati criticat absolut deloc, dar sunt de acord ca nu vom ajunge sa colaboram, voi colabora cu domnul Tariceanu.

Klaus Iohannis: Am dezavuat acest pact inca din momentul in care a fost semnat. Daca tot fluturati acel acord, sa ne explicati si noua de ce ati incheiat acest acord...

Victor Ponta: Am incheiat acordul pentru a nu se ajunge la momentul de la suspendarea lui Basescu, si nici acum nu spuneti daca sunteti sau nu de acord cu acel moment.

Despre Parlament

Klaus Iohannis: Actualul Parlament are cateva problema majore: e prea mare, inca un pic si ajunge la dimensiunea Parlamentului European, nu se bucura de incredere si respectul cetatenilor, nu e eficient. Romania are nevoie de un parlament mai mic, de alta legislatie de alegere a parlamentarilor, este bine sa fie bicameral, dar acest lucru nu va fi stabilit de presedinte, ci de partidele politice. Cetateanul trebuie sa se simta bine reprezentat de Parlament. Trebuie sa fie mai mic, mai performant, mai credibil si ales astfel incat toata lumea sa inteleaga cum se ajunge acolo. Avem un sistem uninominal care in realitate e proportional.

Victor Ponta: Eu spre deosebire de lozinci am facut lucruri: Am depus cu domnul Tariceanu lege pentru alegerea a 300 de deputati, colegii domnul Iohannis au votat impotriva. Suntem foarte multi acum pentru ca toti cei care au candidat la USL am iesit pe primul loc, dupa care Blaga, Ungureanu au intrat de pe locul doi sau trei. Legea, unul din autori e domnul Mihai Voicu.

Klaus Iohannis: Haideti sa convocam Parlamentul maine, vineri se intruneste, si bagam in discutie si aceasta chestiune, imediat dupa ce picam legea gratierii si aministiei, toti vrem acest lucru, haideti sa ne apucam de treaba

Victor Ponta: La ora 9 isi demisia Cristian Radu, isi dau demisia Vosganian, Akos Mora, dar sa spuneti ca maine putem aproba legea pentru alegerea camerei...

Klaus Iohannis: Vad ca domnul Ponta e azi in mare forma si neaga tot felul de lucruri, ce sa cred ca mi-ar raspunde? Indiferent ce as inteba, ar suci un rapuns care nu ar corespunde realitatii.

Victor Ponta: Am invatat si la scoala, o declaratie a unu ardelean extraordinar: daca pentru stramosii nostri romani toate drumurile duceau la Roma, pentru noi romanii ardeleni toate drumurile duc la Bucuresti. Sunteti de acord?

Klaus Iohannis: Sunt de acord.

Victor Ponta: Stiti cine a facut-o?

Klaus Iohannis: Ati avut o intrebare, am raspuns

Victor Ponta: A fost spus de episcopul Iuliu Hossu, care a citit declaratia de unire, episcop greco-catolic care s-a imbratisat cu episcopul ortodox. Daca sunteti de acord cu mine, sunt convins ca Romania va avea in 2018 ce sarbatori.

Klaus Iohannis: Sunt de acord si haideti sa renuntam la toate inceracarile de dezbinare a romanilor, sa sarbatorim 2018 impreuna cu totii.

Victor Ponta: Haideti sa nu il stricam si sa ne gandim si la fratii nostri de peste tot. Vorbesc cu milioanele de romani cu care m-am intalnit si la Dorohoi, la Resita, Cernauti, Chisinau, in toate orasele si comunele din aceasta tara, le spun ca dupa zece ani de dezbinare Romania are o sansa extraordinara sa mearga in directia buna, sa reparam nedreptatile de atunci. Stiu ce am de facut , am 42 de ani, de la 18 ani lucrez si invat pentru aceasta tara. Mama mea si bunica mea, pensionare aici, sa poata trai intr-o tara normla, copiii mei care traiesc aici sa poate trai aici si peste zece ani. Sunt foarte mandru ca sunt roman, ca putem fi o tara mai buna si ca ranile facute in zece ani putem noi cei de la USL sa le inchidem si putem construi tot ce s-a stricat in acei ani. Multumesc pentru increderea acodrdata si va asigur ca voi fi un presedinte bun, si pentru dl Iohannis, si pentru cei ce au votat cu alt candidat.

Klaus Iohannis: Apropo de pensii, am aici niste taloane de pensii, una zicem alta facem. Este o pensie de exact 4 lei.

Victor Ponta: 350 lei valoarea minim garantat, pensia daca e mai mica se completeaza. Presedintele tarii trebuie sa stie legea, hanbar nu are de legea pensiilor

Klaus Iohannis: Dragii mei, din pacate, de data aceasta nu trebuie sa alegem intre doua persoane, ci intre doua abordari. Eu propun schimbarea felului in care se face plitica in Romania, domnul Ponta propune continuarea. Propun  o Romanie a prosperitatii, domnul Ponta propune cresteri de taxe si impozite in 2015. Eu raman cu oferta mea de a schimba felul in care se face politica, de respect fata de lege si cetateni. Voi apara votul oricarui roman la vot. Se pare ca guvernul domnului Ponta nu a reusit sa organizeze acest lucru. Daca cineva nu si-a facut bine treaba cand a fost prmier, cum putem crede ca va fi un bun presedinte? Judecati bine daca vreti un presedinte al vostru, eu voi fi presedintele vostru, nu am in spate nicun fel de oameni care ma manevreaza, sau doriti un presedinte care este omul baronilor PSD. Nu dati toata puterea unui singur partid de stanga neautentic, nereformat, votati schimbarea in Romania si voi fi un presedinte foarte bun pentru voi.

Victor Ponta: L-ati studiat foarte bine pe Traian Basescu. Acum l-am vazut pe Basescu din nou, acelasi fariseism, incredere ca ii prosteste pe romani din nou. Voi trai in Romania fara Basescu si Iohannis

Klaus Iohannis: Oare domnul Basescu i-a prostit pe romani cand v-a pus premier? Pe mine m-a refuzat, pe dumneavostra v-a pus.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ