Aleşii vor reincriminarea insultei şi calomniei

| 08 mar, 15:40

Mai mulţi senatori vor ca insulta şi calomnia să fie din nou incriminate. Proiectul de lege, inițiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel, prevede pedepse pe măsură. Calomnia poate aduce o amendă de 45.000 de lei. Sunt însă și aleşi care apără libertarea de exprimare şi se opun modificării Codului Penal. Ultimul cuvânt îl vor avea totuşi deputaţii.

Părerile senatorilor privind reincriminarea insultei şi calomniei sunt împărţite. Mulţi aleşi sunt convinşi susţin că modificarea în acest sens a codului penal este absolut necesară.

Insulta și calomnia sunt fapte antisociale într-o societate normală. Dacă legea nu previne aceste fapte antisociale greu reparabile, oamenii vor simți nevoia să își facă dreptate singuri”, a fost de părerea social-democratul Șerban Nicolae.

De asemenea, aleşii cred că pe internet disputele scapă de sub control. Să luați în calcul că adeseori prin internet, bloguri, rețele de socializare, persoane onorabile sunt terfelite, bălăcărite fără a se putea apăra”, a spus senatorul PNL, Emil Marius.

De cealaltă parte sunt şi senatori care apără libertatea de exprimare. Posibilitatea abuzului, a folosirii abuzive a acestei căi, acest mijloc penal e un risc enorm pentru libertatea de exprimare”, a spus senatorul PNL, Vlad Popa. „Nu trebuie să îi înarmăm pe cei care vor să transforme democrația într-o dictatură. Vrem să ne transformăm în dictaturi bananiere. Chiar vreți să dăm drumul la o cutie uriașă a Pandorei?”, a adăugat social-democratul, Georgică Severin.

Proiectul de lege iniţiat de senatorul Cristiana Anghel prevede amenzi usturătoare. Pentru insultă sancţiunile sunt cuprinse între 1.500 de lei şi 4.500 de lei, în timp ce pentru calomnie amenzile sunt cuprinse între 18.000 de lei şi 45.000 de lei. Iniţial, proiectul legislativ prevedea, pe lângă amenzi, şi închisoarea de până la trei ani. Cristiana Anghel a modificat, însă, propunerea după ce a fost acuzată că vrea să închidă gura presei prin această iniţiativă. „Când îți dai drumul la gură trebuie să ai responsabilitatea a ceea ce spui”, a spus senatorul ALDE, Cristiana Anghel.

Proiectul de lege care reincriminează insulta şi calomnia va ajunge lunea viitoare în plenul Senatului. Deputaţii vor fi, însă, cei care vor avea ultimul cuvânt.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ