Fiul lui Dan Adamescu a fost eliberat pe cauţiune. Trebuie să poarte brăţară de localizare

| 15 iun, 10:04

Instanţa din Londra care l-a eliberat, marţi, pe Alexander Adamescu din arest a dispus ca acesta să plătească o sumă importantă drept cauţiune, dar şi să poarte în permanenţă pe picior brăţară de localizare, până când va fi soluţionată cererea autorităţilor române de extrădare.

Judecătorul din Westminster Magistrates care a dispus eliberarea pe cauţiune a lui Alexander Adamescu a stabilit o serie de condiţii care trebuie respectate până la finalizarea procedurii de extrădare. Alexander Adamescu trebuie să poarte în permanenţă un dispozitiv de localizare montat pe picior, să plătească o garanţie financiară şi să se prezinte de trei ori pe săptămână la o secţie de poliţie din Londra. De asemenea, autorităţile din Marea Britanie i-au reţinut paşaportul, dar şi paşapoartele membrilor săi de familie, scrie news.ro.

De asemenea, instanţa a stabilit un termen intermediar pe 20 septembrie în care vor fi făcute audieri preliminare, iar termenul pentru audierea completă şi dezbaterea cererii de extrădare va fi pe 23 septembrie.

Decizia instanţei a fost luată la aproximativ 24 de ore după ce poliţiştii londonezi l-au ridicat pe Alexander Adamescu, în timpul unei conferinţe legate de abuzul autorităţilor române prin emiterea mandatelor de arestare preventivă, potrivit unor surse judiciare.

Peful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, declara că cetăţenia germană a lui Alexander Adamescu nu ar trebui să complice extrădarea acesrtuia în România.

Cătălin Breazu, avocatul familiei Adamescu, preciza, legat de informaţiile potrivit cărora Alexander Adamescu, căutat pentru a fi arestat într-un dosar al DNA şi prins la Londra, că acesta "nu s-a ascuns în Londra, ci a informat autorităţile engleze că se află la dispoziţia lor".

"Alexander Adamescu nu este cetăţean român şi locuieşte în Marea Britanie", preciza avocatul familiei Adamescu.

Surse judiciare declarau că Alexander Adamescu a fost prins de poliţiştii din Londra luni, în jurul orei 18.00, în zona Norfolk Place, în baza unei informaţii date de Poliţia Română. Luni seară, Alexander Adamescu a fost reţinut pentru a fi predat autorităţilor române.

Aceleaşi surse au menţionat că Alexander Adamescu, care are cetăţenie română şi germană, participa la o întâlnire la care a fost prezentat ca cetăţean german, iar discuţiile erau despre "abuzurile autorităţilor române pe seama mandatelor de arestare preventivă".

Alexander Adamescu era căutat de autorităţile române după ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei britanice, Bogdan-Alexander Adamescu, în vârstă de 38 de ani, de naţionalitate română, cu rezidenţă în Monaco, a fost reţinut luni de ofiţeri ai Unităţii pentru Extrădări a Poliţiei Metropolitane şi dus marţi în faţa magistraţilor Tribunalului din Westminster.

În 26 mai, instanţa supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. Anterior, în 19 mai, Curtea de Apel Bucureşti dispusese emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că ,"în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu Grigore Dan."

Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulţi practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă.

În 27 mai, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a plătit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale.

Prin aceeaşi sentinţă au fost condamnaţi foştii judecători Mircea Moldovan - la 12 ani şi două luni de închisoare, Ion Stanciu - la trei ani şi patru luni, Elena Rovenţa - la patru ani şi şase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani şi patru luni de închisoare, toţi având pedepse cu executare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ