Alexandrescu: Am putea constitui un fond naţional din bani privaţi care să achiziţioneze opere de artă româneşti

| 21 ian, 08:45

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a afirmat miercuri seară că ar putea fi luată în calcul constituirea din fonduri private a unui fond naţional pentru achiziţionarea unor opere de artă pe care statul nu are bani să le achiziţioneze, potrivit Agerpres.

Alexandrescu a făcut această declaraţie în contextul în care ministerul său nu are fondurile necesare pentru a-şi exercita dreptul de preempţiune în cazul sculpturii "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi. 

"Ştiu că e o suferinţă în legătură cu "Cuminţenia Pământului", ştiţi că Ministerul Culturii nu are bani pentru exercitarea dreptului de preempţiune şi acest lucru este o suferinţă şi cred că ar trebui să ne gândim cu toţii la posibilitatea de a crea un fond naţional din fonduri private - pentru că e clar că statul se codeşte să investească, e o chestie de buget - (...) gestionat de un consiliu independent, pentru exercitarea dreptului de preempţiune de către Ministerul Culturii pentru arta românească. Aceste lucrări, care ar putea fi achiziţionate de pe piaţa liberă din România sau chiar din străinătate, să meargă în muzee din ţară - la Bucureşti sau în alte locuri, muzee mai puţin bogate - unde să rămână în circuitul public. Dacă statul nu are bani, poate sunt anumite persoane particulare, anumite grupuri, anumite firme care sunt mai înstărite şi care pot să facă ceva pentru cultura română", a explicat Vlad Alexandrescu. 

Amendamentul referitor la suplimentarea cu 5 milioane de lei a bugetului Ministerului Culturii pe anul 2016 pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului" a sculptorului Constantin Brâncuşi a fost respins în decembrie anul trecut de plenul reunit al Parlamentului. 

La acel moment, Vlad Alexandrescu afirma că, prin lege, instituţia pe care o conduce poate exercita dreptul de preempţiune în cazul achiziţiei unei opere cum este încadrată "Cuminţenia Pământului", la categoria tezaur, dar, în condiţiile în care nu are alocaţi bani pentru acest lucru, nu se poate începe o procedură în acest sens.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ