Alianţa USR-PLUS, apel către Klaus Iohannis şi Guvernului pentru asigurarea secțiilor de votare în Diaspora

| 17 sep, 18:09

Alianţa USR-PLUS solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului să intensifice demersurile diplomatice necesare, la nivelul statelor în care locuiesc sau lucrează foarte mulţi români, pentru a se asigura că aceştia vor avea acces la secţii de votare suficiente, care să le permită exercitarea votului pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, potrivit unui comunicat de presă.

 

Apelul Alianţei vine în contextul numărului redus de cetăţeni români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care s-au înscris deja pentru votul prin corespondenţă.
„Considerăm că datoria autorităţilor statului român este să se asigure că cetăţenii săi din Diaspora pot să îşi exercite dreptul de a vota la alegerile parlamentare, fie prin corespondenţă, fie mergând la secţiile de votare. Apreciem prelungirea termenului de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, pentru cetăţenii români din străinătate, însă considerăm această măsură insuficientă cât timp, conform declaraţiilor şefului statului, nu avem nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de vot în străinătate din cauza pandemiei de COVID-19”, au transmis reprezentanţii Alianţei USR-PLUS într-un comunicat de presă remis joi News.ro.
Sursa citată precizează că şansele ca numărul cetăţenilor români care şi-au exprimat opţiunea pentru a vota prin corespondenţă să crească sunt mici, dacă ne raportăm la situaţia alegerilor anterioare şi la evoluţia acestui număr în timp.
„Nu trebuie neglijat nici faptul că românii din străinătate au fost prezenţi, de fiecare dată, în număr foarte mare, la secţiile de votare. Pentru toate acestea, considerăm absolut necesară existenţa secţiilor de votare în statele în care se află mulţi cetăţeni români, şi la alegerile din decembrie, iar intensificarea demersurilor diplomatice în acest sens este o datorie pe care o au atât preşedintele, cât si Guvernul României”, mai arată Alianţa.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că a fost prelungit termenul pentru de înregistrarea ca alegător prin corespondenţă la alegerile parlamentaredin 6 decembrie. Noul termen-limită este 22 octombrie 2020.
Marcel Ciolacu a afirmat că este o problemă serioasă faptul că românii din Diaspora nu vor putea vota, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, în ţările în care locuiesc, deoarece statele nu permit organizarea de secţii de votare, din motive de securitate în contextul pandemiei de COVID-19. Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că trebuie să existe o discuţie în Parlament, cu toţi liderii politici, pentru a vedea ce este de făcut în această privinţă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ