Alina Gorghiu pledează pentru introducerea urgentă a legislației privind insolvența persoanelor fizice

| 25 mar, 2014

Deputatul PNL Alina Gorghiu afirmă, marți, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta, că prin introducerea urgentă a legislației privind insolvența persoanelor fizice ca parte integrantă a noului Cod al insolvenței este bifat un element important pentru dinamizarea economiei României.

"Insolvența personală este o procedură supravegheată judiciar pentru restructurarea situației financiare a unui debitor, un fresh start la care, din păcate, românii nu au acces acum, spre deosebire de cetățenii altor țări europene, cum ar fi Marea Britanie, Franța, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013)... Chiar și în Ungaria va fi posibilă cât de curând, la recomandarea — culmea — a Fondului Monetar Internațional", îi transmite Gorghiu premierului, potrivit unei comunicat de presă remis AGERPRES.

Deputatul PNL a explicat că pentru adoptarea unei astfel de măsuri este nevoie de voință politică.

"Astăzi este nevoie de o voință politică comună reală, nu doar declarativă cât stă camera tv pe noi, pentru adoptarea insolvenței persoanei fizice, care trebuie să aibă aceleași drepturi ca și companiile, adică orice individ are dreptul să o ia de la capăt, fără niciun alt stigmat sau istoric. Mai mult de atât, lipsa unei asemenea reglementări speciale ar fi de natură a crea o situație discriminatorie față de ceilalți cetățeni europeni nerezidenți în România, dar care au credite în România, și cărora li se aplică legislația din țara de proveniență, care, (...) aproape oricare ar fi țara, are reglementată insolvența persoanelor fizice", afirmă Alina Gorghiu.

Parlamentarul PNL afirmă că legislația privind insolvența persoanelor fizice este un proiect liberal care dă șansa individului la "un nou început" și nu dezavantajează nici sistemul bancar pe termen lung, în timp ce pe termen mediu "ajută în mod cert economia și reinserția socio-economică a debitorului insolvent de bună-credință."

" 'Electorata' propusă de dumneavoastră amâna doar niște datorii, stabilea un plafon care nu se sprijinea pe niciun argument financiar și crea discriminări sociale nejustificate. Proiectul nostru creează condițiile ca oamenii să-și plătească datoriile prin propriul lor efort, nu prin pomană. Sigur, pomana este bună, creează dependență și aduce voturi, dar ea face diferența între PNL și PSD. Liberalii pot câștiga votul oamenilor și fără pomană. Aceasta este diferența dintre insolvența persoanelor fizice, proiect PNL, și Electorata, proiect PSD", i-a mai transmis Alina Gorghiu lui Victor Ponta.

Gorghiu afirmă că în jur de un milion de români sunt amenințați de riscul executărilor silite.

"Nu credeți că acest guvern uită să privească și la debitori, și la românii care finanțează, până la urmă, acest sistem? Nu de alta, domnule Ponta, dar mâine nu vor mai avea băncile din România pe cine să mai execute silit. Și haideți să spunem adevărul, băncile nu pierd, căci taxează de la bun început pe absolut toți debitorii pentru riscul ca doar o mică parte din ei să nu-și poată plăti creditele", spune Alina Gorghiu în scrisoarea deschisă adresată premierului Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ