Alina Petrescu: 20 de miniștri și-au depus la Cabinetul premierului cererile de RETRAGERE A DEMISIEI

| 22 iun, 16:13

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a anunțat, joi, că la Cabinetul prim-ministrului au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei de către miniștrii Executivului Grindeanu.

"În acest moment, la Cabinetul prim-ministrului au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei din partea miniștrilor, membri ai Cabinetului Grindeanu, 20 de cereri de retragere a demisiei. În total, vorbim, după cum știți, de 27 de membri ai Cabinetului, inclusiv secretarul general al Guvernului. Aceste 20 de cereri de retragere a demisiei sunt, însă, lipsite de obiect", a declarat Alina Petrescu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoriei.

Ea a invocat drept argument Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului.

"Oricine citește Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor și ajunge la articolul 6 înțelege acest lucru. Dau citire acestui articol ca să fie foarte clar pentru toată lumea: 'demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris prim-ministrului și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii", a motivat Petrescu.

Purtătorul de cuvânt i-a enumerat pe cei care au depus cererile de retrage a demisiei până la momentul conferinței de presă: Marius Dunca, Alexandru Petrescu, Teodor Meleșcanu, Mircea Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstîrnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leș, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu și Viorel Ștefan.

Alina Petrescu a adăugat că s-a prezentat în fața presei cu copii ale celor 20 de documente, precizând că textul demisiilor este aproape identic.

"În toate cele 20 de documente este trecut și numărul de înregistrare al demisiei, de la Cabinetul prim-ministrului. Deci, numărul de înregistrare pe care cerere de demisie l-a primit atunci, pe 15 iunie, când a și fost depusă la Cabinet fiecare cerere. În momentul în care Cabinetul prim-ministrului și SGG dau un număr de înregistrare acestor documente, pun eu o întrebare retorică: s-a luat act că aceste documente există?! S-a luat act de aceste demisii, ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect", a mai declarat Petrescu.

La solicitarea jurnaliștilor, ea a dat citire textului demisiei, precizând că la paragraful de încheiere se precizează: "Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcției de membru al Guvernului (...) intervine doar de la acest moment prin publicarea moțiunii de cenzură în Monitorul Oficial".

Întrebată de ce premierul nu a transmis către Palatul Cotroceni toate demisiile miniștrilor și doar pe cele ale lui Sevil Shhaideh și Carmen Dan, purtătorul de cuvânt al Executivului a subliniat: "Este decizia prim-ministrului cum, când și câte demisii trimite la Palatul Cotroceni".

"Acești miniștri — și premierul a spus-o în repetate rânduri și chiar le-a mulțumit pentru faptul că în toate aceste zile miniștrii demisionari în urma actului propriu de voință sau în urma actului de ieri din Parlament (al moțiunii de cenzură — n.r.) au venit la muncă. Au fost câțiva dintre ei care au ales să-și delege dreptul de semnătură către secretari de stat sau către secretari generali ai ministerelor, dar în covârșitoarea lor majoritate miniștrii au mers la muncă și asta trebuie să facă. Asta scrie în lege, mai ales după adoptarea de ieri a moțiunii de cenzură. Până-n momentul învestirii noului Guvern, miniștri merg la muncă. Dacă actuala coaliție de guvernare și dacă acele consultări care încep de lunea viitoare se vor încheia și vor avea rezultate pozitive și se va ajunge în Parlament la învestirea noului Guvern, atunci până la 30 iunie, da, acela e termenul, dar..." , a arătat Petrescu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus, întrebată în acest sens, că o ședință de guvern ar putea fi reconvocată doar dacă vor exista acte normative urgente sau situații de această natură.

"Deocamdată nu a fost reconvocată o ședință de guvern. Dacă va fi cazul, dacă vor fi treburi urgente care trebuie aprobate în cazul unei ședințe de guvern, atunci în mod evident ședința va fi convocată", a adăugat Petrescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ