Ambasada Suediei ne oferă o nouă idee pentru deszăpezire

| 31 ian, 2014

Autorităţile unui oraş suedez au găsit o modalitate de a asigura egalitatea de gen inclusiv în cadrul acţiunilor de deszăpezire, hotărând să cureţe zăpada mai întâi de pe trotuare şi de pe pistele de biciclete şi apoi şoselele, potrivit unui material publicat pe site-ul Ambasadei Suediei.

In inima Suediei autoritatile locale din Karlskoga au gasit o modalitate interesanta de asigura egalitatea de gen chiar si prin activitatile pe care le intreprind. Prin reprioritizarea zonelor ce urmeaza a fi deszapezite, primaria din Karlskoga a gasit o modalitate de a asigura atat egalitatea de tratament intre femei si barbati cat si o serie de beneficii economice.

La fel ca in Bucuresti, atunci cand ninge puternic primaria din Karlskoga avea stabilita ordinea in care urma a se face deszapezirea. Initial era eliberata soseaua de centura, apoi arterele principale din oras si abia la urma statiile de autobuz, trotuarele si pistele de biciclete. Ulterior, primaria a facut un studiu privind acest plan de deszapezire, in urma caruia s-a putut observa ca drumurile care erau deszapezite mai intai erau totodata si cele care erau dominate de prezenta barbatilor. Tot atunci au aflat ca pentru fiecare accident de masina din cauza zapezii si ghetii de pe sosea, erau trei accidente cu pietoni. Si cum cele mai multe femei sunt pietoni, merg cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun, studiul a aratat ca ordinea in care se facea deszapezirea avea un efect negativ asupra egalitatii de gen.

In urma studiului, cei de la primaria din Karlskoga au decis sa regandeasca deszapezirea din perspectiva egalitatii de gen. De exemplu, deoarece e mai usor pentru un vehicul sa treaca peste un strat de zapada de 10 cm decat este pentru un pieton, s-a decis ca trotuarele si pistele de biciclete sa fie eliberate inaintea soselelor. Aceasta decizie nu a implicat costuri suplimentare si prin instituirea noului plan de deszapezire autoritatile din Karlskoga spera sa reduca costurile spitalicesti pentru accidentele cu pietoni ce au loc in timpul iernii. In prezent, Partidul Verzilor din Suedia vrea sa aduca modelul si in capitala tarii, Stockholm, posibil si in restul tarii.

Tag-uri: deszapezire
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ