Ambasadorul SUA: În prezent pericolul vine din mai multe direcţii. La Est avem o Rusie revanşardă

| 26 feb, 14:03

Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente, consideră ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Excelenţa Sa Hans Klemm.

Într-un discurs rostit vineri la Cluj, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, diplomatul american a subliniat faptul că "trăim vremuri nesigure şi periculoase". 

"La est avem de a face cu o Rusie revanşardă care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informaţional, cibernetic şi hibrid", a declarat Hans Klemm. 

Acesta a adăugat ameninţările care vin dinspre Sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, care a devenit şi mai periculos, ca rezultat al contextului din Siria şi Libia, sau faptul că pericolul poate veni şi din partea unei singure persoane sau a unui grup de persoane, sub forma terorismului individual sau al criminalităţii cibernetice. 

Ambasadorul american s-a referit, în mod special, la "ameninţarea potenţială venită dinspre Rusia" şi la ceea ce Statele Unite, NATO şi România întreprind în această privinţă. 

"Federaţia Rusă face o investiţie serioasă în privinţa capacităţilor sale militare în regiunea Mării Negre. Putem face speculaţii în legătură cu motivele pentru care se întâmplă acest lucru, fie că este vorba de apărarea recentelor cuceriri teritoriale pe ţărmul Mării Negre, de menţinerea anumitor state de la Marea Neagră sub influenţa sa, de proiectarea puterii sale spre Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu, de protejarea intereselor economice ale Rusiei în acelaşi timp cu diminuarea celor ale Statelor Unite şi Uniunii Europene, dar de fapt nu contează pentru că în curând Rusia va deţine puterea militară pentru a face toate aceste lucruri', a declarat Hans Klemm. 

Acesta a precizat că până în 2020, Rusia îşi va întări în mod semnificativ capacităţile militare în regiune, folosind Crimeea drept bază pentru puterea sa militară în regiune, dar şi unele amplasamente în Abhazia. De asemenea, a spus ambasadorul citându-l pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre până în 2020, care vor duce probabil la construirea şi lansarea la apă a 18 noi nave militare împreună cu infrastructura portuară necesară. 

Potrivit diplomatului american, aceste nave vor include o flotă înnoită de submarine în Marea Neagră constând din şase noi submarine din clasa Kilo, considerate drept unele dintre cele mai silenţioase submarine din lume. 

"Acum că am examinat această nouă problemă de securitate în Marea Neagră, ce pot face Statele Unite, România şi NATO pentru a asigura securitatea NATO de-a lungul flancului sud-estic şi pentru a asigura libertatea de navigaţie în Marea Neagră? În primul rând, ceea ce trebuie să ştie încă de la început aliaţii noştri, dar şi potenţialii noştri inamici, este faptul că Statele Unite sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului de la Washington. Un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. (...) Oricât de mult şi-ar întări forţele armate ale Rusiei propriile capacităţi, ele nu pot egala capacităţile militare ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi din cadrul NATO', a spus ambasadorul. 

În discursul său, Hans Klemm a felicitat România pentru că îşi îndeplineşte angajamentul asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor în privinţa creşterii bugetului apărării. 

El s-a referit astfel la faptul că, în acest an, Parlamentul a alocat 1,7% din PIB pentru apărare şi se îndreaptă spre obiectivul propus de 2% din PIB în 2017 şi de menţinere a acestei proporţii pentru o perioadă de zece ani, în conformitate cu acordul convenit anul trecut între toate partidele politice majore din România. 

"Acesta este un prim pas foarte bun şi sper că este un exemplu pe care toţi membrii Alianţei îl vor urma. Pasul următor este însă la fel de important: asigurarea finanţării necesare modernizării forţelor şi dezvoltării capacităţilor necesare NATO într-un mod cât mai eficient posibil", a mai spus diplomatul american. 

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a participat vineri la întâlnirea cu tema "Provocări prezente de securitate în spaţiul euro-atlantic", organizată la Facultatea de Studii Europene a UBB. La această întâlnire au participat şi ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu şi fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 feb, 09:30
tyrex
daca rusii sunt revansarzi si destabilizeaza Europa voi suntei jandarmii nechemati ai lumii si destabilizati toata planeta. Rade ciob de oala sparta iar gura pacatosului adevar graieste. Hei musiu vezi chestia aia cu paiul din ochiul altuia ca la voi barna a ajuns cat distanta Pamant Soare. Mai putina aroganta si minciuna nu v-ar strica de loc.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ