Amploarea dezinflaţiei din iulie a depăşit aşteptarile analiştilor

| 12 aug, 2013

Amploarea dezinflaţiei din iulie a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti, a declarat, Eugen Sinca, analist şef, BCR.

"Amploarea dezinflaţiei din iulie a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti. Inflaţia lunară a fost negativă (-0,34%), ceea ce a condus la scăderea inflaţiei anuale la 4,4%. Inflaţia CORE 2 ajustat care este monitorizată atent de BNR şi care exclude din nivelul general al preţurilor pe cele administrate, volatile, combustibilii şi tutunul a scăzut la 2,5%", a spus Eugen Sinca.

Potrivit acestuia, alimentele s-au ieftinit cu 1,6% faţă de iunie datorită recoltei abundente de legume şi fructe proaspete. Preţul bunurilor nealimentare a crescut după scumpirea gazelor naturale pentru populaţie cu 7,9% conform unui calendar agreat cu FMI şi Comisia Europeana. Totodată, combustibilii şi tutunul au avansat fiecare cu 0,6% lunar şi au contribuit la presiunile asupra grupei produselor nealimentare. Serviciile au crescut cu 0,3% deoarece ieftinirea telefoniei după aprecierea lunară a leului a fost contrabalansată de creşterea preţului administrat al serviciilor de apă şi salubritate (+3%).

"Noua noastră estimare de inflaţie pentru luna decembrie este 2,5% iar la începutul anului 2014 vedem inflaţia anuală în jurul nivelului de 1,4%. Ciclul de relaxare a politicii monetare va continua iar dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la 4% până în noiembrie. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse în T1 2014, punând presiune în jos asupra dobânzilor interbancare la lei. ROBOR la 3 luni este estimat la 3,6% în decembrie 2013 şi 3,4% în decembrie 2014, cu şanse să vedem chiar şi dobânzi mai mici dacă BNR reduce din nou dobânda cu 50 de puncte de bază în septembrie (estimăm şanse de 30% pentru un astfel de scenariu). Riscul unei deprecieri puternice a leului în mijlocul ciclului de relaxare a politicii monetare este redus datorită continuării reformelor în noul acord cu FMI şi Comisia Europeană şi a nivelului înalt al rezervelor valutare ale BNR (33,4 miliarde euro)", a spus Eugen Sinca.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,34% în luna iulie 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

Preţurile de consum nu au mai scăzut din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%. În noiembrie 2012, rata anuală a inflaţiei s-a situat la un nivel apropiat, dar uşor mai ridicat, de 4,56%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ