AMR metrou DT

| 25 sep, 2013

De ani de zile Bucureștiul se sufocă în trafic. Și tot de ani de zile, autoritățile promit soluții de decongestionare a străzilor. Iar dacă în ceea ce privește infrastructura rutieră s-a mai făcut câte ceva, dezvoltarea rețelei de metrou a fost mult timp doar un vis frumos pentru bucureșteni.

Lucrurile încep însă să se schimbe în acest domeniu. Se lucrează intens în Bucureștii Noi la extinderea Magistralei 4. Totodată, pentru această magistrală au fost semnate recent documentele de finanţare pentru studiile de pre-fezabilitate și fezabilitate necesare în vederea demarării lucărilor la linia Lac Străuleşti – Gara Progresu, pe tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu.

Cabinetul nu a abandonat nici proiectul Magistralei 6, care ar urma să lege Capitala de aeroportul Otopeni. Totuși, dat fiind că este vorba despre un efort financiar considerabil, se acordă prioritate lucrărilor începute, astfel încât să se evite situația din timpul guvernărilor anterioare, când s-au demarat lucrări pe toate fronturile, fără însă să fie finalizată niciuna dintre magistralele aflate în construcție.

O altă veste bună vine de pe șantierul deschis în Drumul Taberei pentru construcția Magistralei 5, unde încep săpăturile în subteran. Lucrările urmează să fie executate cu ajutorul a două două mașini de forat, denumite de către muncitori Sfânta Varvara și Sfânta Filofteia, care vor înainta cu câte 15-30 de metri pe zi. Se estimează astfel că în aproximativ un an de zile, săpăturile urmează să fie finalizate, putându-se trece la etapa consolidării tunelelor și a gurilor de metrou, precum și la racordarea la utilități. Dacă toate aceste etape vor fi îndeplinite la termen, bucureștenii care locuiesc în Drumul Taberei vor putea să circule cu metroul în cea de-a doua jumătate a anului 2016.

Termenul de finalizare a lucrărilor ar fi putut fi însă cu totul altul dacă lucrările la această magistrală ar fi beneficiat de finanțare adecvată. Din nefericire însă pentru bucureștenii care fi nevoiți să suporte un an în plus aglomerația din trafic și neplăcerile generate de șantier, cabinetele PDL-iste au găsit fonduri pentru a umple buzunarele clientelei de partid, dar nu și pentru lucrările de construcție la această magistrală, cărora nu le-a fost alocat niciun ban în bugetul pe 2011.

Magistrala 5 a devenit o prioritate reală de-abia în 2012, când Guvernul Ponta a alocat fondurile necesare reluării construcției la rectificarea bugetară. Totodată, pentru a diminua impactul bugetar al lucrărilor, estimat la aproape un miliard de euro, cabinetul a căutat noi surse de finanțare. S-a ajuns astfel la acordul Comisiei Europene, care a aprobat includerea lucrărilor de construcție ale Magistralei 5 în Programul Operaţional Sectorial pe Transport.

Cu sursele de finanțare în mare parte asigurate, construcția Magistralei 5 de metrou pare să fi intrat în sfârșit în linie dreaptă. Iar dacă autoritățile își vor face și pe mai departe datoria și lucrările vor continua într-un ritm adecvat, avem șanse mari ca în trei ani de zile să începem circulăm cu metroul dinspre Drumul Taberei către centrul Capitalei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ