Ana Birchall (PSD): România este un important furnizor de expertiză la nivel regional în domeniul securităţii cibernetice

| 07 oct, 20:45

Deputatul PSD Ana Birchall declară că România este un important furnizor de expertiză la nivel regional în domeniul securităţii cibernetice, iar acest domeniu trebuie tratat în continuare cu prioritate şi maximă responsabilitate.

"Securitatea, inclusiv securitatea cibernetică, este o provocare pentru fiecare dintre noi ce nu mai poate fi ignorată. Astăzi, România este un important furnizor de expertiză la nivel regional în domeniul securităţii cibernetice, coordonând două proiecte de consolidare a securităţii cibernetice a statelor vecine Republica Moldova şi Ucraina şi fiind, totodată, membru fondator al Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, format în care cooperarea se extinde şi în domeniul securităţii cibernetice. Este un motiv în plus pentru care acest domeniu trebuie tratat în continuare cu prioritate şi maximă responsabilitate", arată Ana Birchall, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES. 

Birchall susţine necesitatea dezvoltării culturii de securitate cibernetică în România, ţinând cont de dinamica acestui domeniu în contextul actual de securitate şi de capacitatea ameninţărilor cibernetice de a influenţa atât securitatea naţională, cât şi pe cea individuală. 

Potrivit sursei citate, deputatul PSD a subliniat necesitatea adoptării în regim de urgenţă a unei legislaţii comprehensive şi actualizate în domeniul securităţii cibernetice. 

"Această legislaţie trebuie să prevadă ca deţinătorii de infrastructuri cibernetice să aibă obligaţia de a implementa o serie de măsuri organizatorice şi tehnice pentru consolidarea securităţii acestora, în conformitate cu cerinţele minime formulate de autorităţile competente. În acelaşi timp, consider că adoptarea acestei legislaţii va aduce beneficii nu doar companiilor private şi statului, ci şi cetăţeanului - utilizatorul final", afirmă Ana Birchall. 

Ea consideră că, în acest context, este importantă dezvoltarea parteneriatului public-privat care să vizeze nu doar vânzarea-achiziţia de produse de securitate în domenii, ci şi instituirea şi aplicarea de către instituţiile publice a unor reglementări de securitate. 

"În egală măsură, în vederea consolidării mediului de securitate cibernetică, este necesară înfiinţarea unui cluster naţional de cercetare şi dezvoltare în domeniu, bazat pe un parteneriat solid între mediul universitar, structurile guvernamentale, mediul privat şi partenerii României, în domeniile economic, de securitate şi apărare", adaugă Birchall. 

Deputatul PSD mai susţine îmbunătăţirea nivelului de conştientizare publică în ce priveşte securitatea cibernetică, de la utilizatorul final la activitatea mass-media şi a societăţii civile, care pot juca un rol foarte important în educarea publicului. 

"Din acest punct de vedere, o măsură prioritară vizează introducerea şi operaţionalizarea conceptului de cultură de securitate cibernetică în educaţia tinerilor începând de la nivelul studiilor liceale", menţionează Birchall, conform sursei citate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ