Ana Maria Pătru: AEP nu a jucat un rol în determinarea câștigătorului alegerilor prezidențiale din 2009

| 29 mai, 15:08

AEP nu a jucat un rol în determinarea câștigătorului alegerilor prezidențiale din 2009, a precizat Ana Maria Pătru, fost vicepreședinte al AEP, în scrisoarea adresată Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

"La acel moment eu ocupam doar un post de vicepreședinte AEP. Șeful instituției era domnul Octavian Opriș, propus și susținut de PSD, și care, conform informațiilor din presa vremii, era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, șef de campanie al candidatului Mircea Geoană. Opriș nu a semnalat nici atunci, nici mai târziu nereguli în îndeplinirea atribuțiilor AEP legat de alegerile din 2009. Este evident că AEP nu a jucat un rol în determinarea câștigătorului", a menționat Ana Maria Pătru, în scrisoarea transmisă membrilor comisiei de anchetă.

Ea a susținut că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru altfel decât instituțional, formal, cu cei nominalizați de Dan Andronic. "Nu am comunicat telefonic sau în alt mod cu altcineva din acel grup în seara turului II", a adăugat Pătru.

Ana Maria Pătru a menționat, însă, că este suspect faptul că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP.

"Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor, consider însă că e suspect faptul că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câștigă aceste licitații pentru softuri de numărare a votului și transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP. Intuiția și relația de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI", a mai arătat aceasta.

Ea a apreciat și că, în contextul actual, nici prietenia sa cu Irina Socol, pornită la inițiativa acesteia în 2009, "nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acțiuni operative".

Pătru a mai susținut că reținerea și arestarea sa în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din 2016 nu a avut nimic de-a face cu presupusa apropiere de fostul președinte Traian Băsescu. "Din contră, credința mea intimă este că reținerea și arestarea mea s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD și președintelui său, Liviu Dragnea", a adăugat Pătru.

Ea a susținut că nu a fost apropiată de un partid sau celălalt.

"Practic, ceea ce mi s-a întâmplat la sfârșitul lui 2016 nu a fost pe motiv că sunt 'băsistă', ci că sunt mai degrabă implicată în acțiunile întreprinse de PSD, deși nu s-a întâmplat asta niciodată. În realitate, nu am fost mai apropiată de un partid sau de celălalt, iar această neutralitate a fost interpretată de către cei care m-au arestat ca lipsa de fidelitate față de 'cauză', a mai apreciat Pătru.

Ana Maria Pătru a mai susținut că, "în anumite cercuri", a povestit de-a lungul timpului că "ancheta în dosarul referendumului în ceea ce-l privește pe președintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi anormală și că o eventuală condamnare ar fi nelegală, date fiind dispozițiile legislației electorale".

"Niște 'oameni de bine' mi-au spus că fac o greșeală și că ar trebui să țin aceste opinii pentru mine. La un moment dat, am primit un telefon de la Traian Băsescu, președinte în funcție la acel moment, domnul Traian Băsescu, în care mi-a spus că aș putea fi arestată fix pe subiectul dosarului referendumului din 2012. O altă greșeală care mi s-a reproșat a fost nemulțumirea mea că, în 2012, procurorii au ridicat listele electorale permanente de la acel moment", a mai menționat Pătru.

Ana Maria Pătru a declinat prezența la lucrările comisiei de anchetă pe marginea alegerilor prezidențiale din 2009. Aceasta a trimis o scrisoare care va fi analizată până miercuri de membrii comisiei, a anunțat luni președintele Comisiei, Mihai Fifor.

Tag-uri: Ana Maria Patru
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ