ANALIZĂ. Deponenţii străini preferă băncile din România

| 14 aug, 2013

Câştigul indirect al României din afluxul de deponenţi veniţi din străinătate ţine de întărirea monedei naţionale, în contextul în care străinii cei mai curajoşi îşi convertesc banii în lei pentru a beneficia de rate ale dobânzilor şi mai atractive.

Sistemul bancar din România este stabil și suntem o țară ce inspiră încredere și predictibilitate. Dovezile cele mai puternice în acest sens vin din partea Executivului şi a BNR care au luat acele măsuri ce au dus la revirimentul economic al României şi care au adoptat politici macroeconomice ce au fost utile mediului bancar.

Aşa se face că România a devenit o destinaţie extrem de atractivă pentru clienţii străini care au decis să îşi deschidă depozite în băncile autohtone. Motivele care îi determină pe străini să aleagă depozitele în băncile româneşti ţine de cuantumurile mult mai ridicate al dobânzilor oferite care, în unele cazuri, sunt şi de zece ori mai mari.

Câştigul indirect al României din afluxul de deponenţi veniţi din străinătate ţine de întărirea monedei naţionale, în contextul în care străinii cei mai curajoşi îşi convertesc banii în lei pentru a beneficia de rate ale dobânzilor şi mai atractive. Dacă la depozitele în valută dobânzile sunt undeva la 2-3%, în cazul depozitelor în lei ratele dobânzilor se cifrează undeva la 5-6%, ceea ce la transformă în soluţii bancare mai interesante pentru clienţi.

Trebuie menţionat că, în contextul în care prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2013 este în jurul valorii de 3% conform BNR şi chiar de 2,5% conform evaluărilor cele mai optimiste ale analiştilor din piaţă, opţiunea pentru depozitele în lei este una legitimă. Inflaţia mai redusă se traduce printr-o devalorizare mai mică a leului, ceea ce înseamnă că păstrarea economiilor în moneda naţională la o rată a dobânzii de 5-6% este mai profitabilă decât depozitele în euro la dobânzi înjumătăţite în raport cu leul.

Interesul străinilor pentru păstrarea economiilor în băncile din România reclamă însă o abordare riguroasă din partea Băncii Centrale. Este estimat că nivelul atractiv al dobânzilor din băncile româneşti va mai fi menţinut încă aproximativ doi ani, perioadă după care este de aşteptat ca depozitele să fie lichidate, ceea ce va creşte presiunea asupra BNR. Prin urmare, pentru a garanta stabilitatea sistemului bancar intern, este necesar ca Banca Centrală să intervină pentru a nu întâmpina probleme cu lichidităţile.

Esenţial este însă că ceea ce se întâmplă la acest moment în sistemul bancar reprezintă un efect, nu cauza. Încrederea de care se bucură băncile din România în ochii clienţilor din afară se datorează bunei calibrări a politicilor Executivului şi BNR. Faptul că ţara noastră a reuşit să atragă economiile străinilor nu este rezultatul unei conjuncturi favorabile, ci este expresia încrederii de care ţara noastră se bucură la nivel european şi internaţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ