Analiză EUROSTAT: Creștere semnificativă a PIB din regiunile de dezvoltare ale României, comparativ cu media UE

| 27 mai, 15:53

Potrivit Eurostat, încă din 2013 mai multe regiuni de dezvoltare din România au reușit să își îmbunătățească statutul din clasamentul celor mai sărace zone ale Uniunii Europene, unele având un nivel al PIB peste media UE28 – de exempu, zona București-Ilfov depășește media UE cu 31%.

România nu mai are 6 regiuni de dezvoltare pe lista zonelor cu o stare economică precară din UE începând cu 2013. Regiunea Centru a ieșit din rândul celor 20 de regiuni cele mai sărace atingând 51% din media UE28 în 2013, iar regiunile București-Ilfov și Vest au atins cote foarte bune de dezvoltare economică, având indicatori ai Produsului Intern Brut la 131%, respectiv 79% din media UE28.

În anul 2011, România înregistra 6 regiuni de dezvoltare în categoria celor mai mici PIB-uri pe cap de locuitor din zona Uniunii Europene, în aceeași categorie cu 5 regiuni din Bulgaria, 4 regiuni din Ungaria și 5 regiuni din Polonia.

În 2013, ca urmare a măsurilor luate de noua guvernare de la acea dată, indicatorul pentru PIB per capita al regiunii Nord-Est a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 29 la 34 (media EU28 = 100), situația din regiunea Sud-Vest Oltenia s-a îmbunătățit cu 4 p.p, din Sud-Muntenia cu 1 p.p, Nord-Vest cu 5 p.p. și Sud-Est cu 6 p.p, una dintre cele mai accelerate creșteri ale PIB din analiza Eurostat.

Citeşte şi: Eurostat: Deficitul bugetar al României a scăzut de la 2,2% din PIB în 2013 la 1,5% din PIB în 2014

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ