Mega-anchetă pe piaţa asigurărilor. Zeci de companii, în atenţia Consiliului Concurenţei

| 27 iul, 16:19

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare. Investigaţia are ca obiect un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare. Investigaţia a fost declanşată din oficiu.

În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei, a anunţat autoritatea pentru concurenţă.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat pentru Hotnews, că suspectează o coordonare a comportamentului între companii pe baza unui schimb de informaţii. "Ele (companiile, n.r.) aveau acces prin intermediul unei platforme la cifrele de vânzări ale concurenţilor lor - puteau să ştie preţuri, volume, tipurile de clienţi şi produsele, iar acest lucru le permitea să-şi ajusteze comportamentul şi în felul aceste să nu ofere cele mai bune preţuri şi condiţii clienţilor lor. Amenzile pot săajungă până la maxim 10% din cifra de afaceri sau din valoarea primelor brute subscrise (în cazul asiguratorilor) înregistrate în anul anterior sancţionării. În cazul coordonării, amenda este între 0,5% şi 10%, însă pe instrucţiunile noastre de sancţionare, deci pe legislaţia secundară, vorbim de un prag de pornire de 4%. Dar numai dacă se confirmă. Până atunci vorbim de un an şi jumătate sau doi ani de investigaţie", a spus Chiriţoiu pentru Hotnews.

Din UNSAR fac parte cele mai mari societăți de asigurare din România. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare si Reasigurare din România (UNSAR) este o organizație profesională care funcționează din 1994 și are în prezent 21 de membri cu drepturi depline, precum și 4 membri asociati.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ