Anchetă independentă în tenisul profesionist, după recentele acuzații de corupție

| 27 ian, 10:54

Responsabilii tenisului mondial au anunțat miercuri că urmează să treacă în revistă modul de luptă împotriva corupției, printr-o anchetă independentă, după ce presa internațională a denunțat frecvența meciurilor trucate în circuitele profesioniste, transmite Agerpres.

Obiectivul prioritar al acestei anchete independente, condusă de Adam Lewis, un expert în dreptul sportiv, cu baza la Londra, va fi să analizeze funcționarea Unității pentru integritatea tenisului (TIU), creată în urmă cu opt ani pentru combaterea corupției, subliniază AFP.

"Lumea s-a schimbat enorm pentru toate marile sporturi, inclusiv tenisul, în ultimii opt ani și, dacă adăugăm probleme recente dezvăluite de mass-media, considerăm că a sosit timpul să revizuim maniera noastră de luptă împotriva corupției în acest joc", au afirmat, într-un comunicat, șefii ATP și WTA, care girează circuitele masculin și feminin, ai Federației internaționale de tenis (ITF) și ai celor patru turnee de Mare Șlem, miercuri la Melbourne, în cadrul Openului Australiei.

Acești responsabili — Kris Kermode (ATP), Steve Simon (WTA), David Haggerty (ITF), Stephen Healy (Openul Australiei), Jean Gachassin (Roland Garros), Katrina Adams (US Open) și Philip Brook (Wimbledon și TIU) — s-au angajat să facă publice concluziile anchetei și să pună în operă acțiunile pe care le preconizează, cărora le vor asigura finanțarea.

Unitatea pentru integritatea tenisului a beneficiat de 14 milioane dolari începând din 2008 și a pronunțat 18 sancțiuni, între care șase pe viață, majoritatea împotriva unor jucători mai puțin cunoscuți.

Responsabilii tenisului au făcut, totodată, un apel către guvernele din întreaga lume să întărească sancțiunile prevăzute pentru cazurile de trucare a meciurilor, prin modificarea legislației și sporirea cooperării cu celelalte organisme implicate.

Postul britanic BBC și site-ul BuzzFeed au afirmat recent că 16 jucători de top sunt bănuiți de implicare în meciuri trucate în cursul ultimului deceniu. Având acces la documente oficiale, reprezentantele media au lansat acuzații și la adresa ATP, instanța conducătoare a tenisului profesionist masculin, că ar fi încercat să mușamalizeze mai multe afaceri de acest gen.

Însă, chiar dacă datele la care au avut acces pun în evidență rezultate neașteptate pentru cei șaisprezece jucători, acestea nu aduc dovezi evidente că meciurile în cauză ar fi fost trucate, după cum au recunoscut chiar BBC și BuzzFeed.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ