ANCOM: În 73% dintre gospodării există cel puțin un smartphone

| 22 sep, 12:59

În 36% dintre gospodăriile din România există cel puțin o tabletă, media fiind de 1,1 tablete/gospodărie, iar în 73% dintre gospodării există cel puțin un smartphone (media fiind de 1,5 per gospodărie), arată un studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Studiul ANCOM arată că în mai mult de 55% dintre gospodării sunt laptopuri.

Potrivit ANCOM, 50% dintre români au acces la internet mobil prin telefon, pe baza unui abonament de telefonie ce are inclus și internet, 35% prin telefon pe baza unei cartele preplătite cu o extraopțiune de internet mobil, iar 25% au acces prin intermediul unui stick sau card USB cu abonament. 67% dintre abonamente/extraopțiuni, 70% dintre cartelele preplătite, respectiv 45% dintre tablete/carduri USB pentru acces la internet mobil dispun de trafic limitat, notează Agerpres.

În general, 55% dintre utilizatorii de internet mobil cu trafic limitat au răspuns că sunt atenți la modul în care folosesc acest trafic, nedepășindu-l niciodată. Alți 24% declară că îl folosesc foarte rar dincolo de limita de trafic și numai 10% admit că acest lucru li se întâmplă des sau foarte des. 38% dintre cei care depășesc traficul inclus renunță la a mai folosi internetul mobil în perioada respectivă de facturare, în timp ce 60% continuă să îl folosească, fie plătind costuri suplimentare, fie suportând viteze mult mai mici.

Citește și:  Statistică îngrijorătoare: Mai puțin de jumătate din populația României era conectată, în 2014, la sistemele de canalizare

În cazul serviciilor de internet mobil, românii plătesc, în medie, 58 de lei pentru un serviciu achiziționat în mod individual, în timp ce, pentru un pachet de servicii cu internet mobil plătesc 109 lei. Cei mai mulți utilizatori plătesc între 23 și 45 de lei pentru un serviciu individual iar pentru un pachet de servicii, peste 90 de lei.

De asemenea, studiul a arătat că românii sunt, în general, mulțumiți de furnizorul actual de servicii de internet mobil, doar 5% dintre ei schimbându-și operatorul în ultimul an. Printre motivele invocate pentru schimbarea furnizorului au fost menționate dorința de a beneficia de o ofertă de servicii la pachet mai avantajoasă (24% dintre respondenți), dorința de a beneficia de ofertele pentru achiziționarea unui nou dispozitiv (telefon mobil/smartphone, tabletă sau laptop) (17%), volumul traficului inclus (17%), dar și aria de acoperire care nu corespundea nevoilor utilizatorilor (13%, cu precădere în mediul rural).

Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, rețele de socializare și e-mail, însă și pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alți 15% îl folosesc de 2-3 ori pe săptămână. 76% dintre utilizatorii de internet mobil au în gospodărie și internet fix, conexiunea mobilă fiind utilizată, de regulă, atunci când nu funcționează cea fixă.

Studiul a fost realizat pentru ANCOM de International Consulting Expertise în colaborare cu CCSAS, pe un eșantion de 1.549 persoane fizice din România, care folosesc servicii de acces la internet la puncte mobile, având o eroare maximă de +/-2,5%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Tag-uri: ANCOM, internet
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ