Andreea Paul: Acordul cu FMI este bun, dar ratează şansa relansării economice

| 01 aug, 2013

PDL apreciază că noul acord cu FMI încheiat de Guvern este unul bun, având în vedere că asigură, printre altele, macrostabilitatea economică, dar ratează şansa unei relansări a mediului de afaceri prin neimplementarea unor măsuri curajoase de relaxare fiscală, a declarat prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Andreea Paul.

"Noul acord dintre Guvernul USL şi FMI are două caracteristici. Pe de-o parte, ratează un moment prielnic şi şansa unei relaxări fiscale curajoase, ratează şansa unui impuls economic pentru a da o mână de ajutor mediului privat ca să poată crea noi locuri de muncă. Pe de altă parte, noul acord al Guvernului USL cu FMI este bun pentru că ţine acest Guvern în frâu, pentru că disciplinează guvernanţii USL, pentru că-i obligă să continue politice de macrostabilizare şi reformele structurale. Noul acord e bun pentru că România poate să se împrumute mai ieftin, iar cofinanţările României pentru absorbţia banilor europeni sunt şi ele mai ieftine. În actualul context, însă, nu este suficient. E nevoie de relaxare fiscală curajoasă pentru a impulsiona creşterea economică. Problema este că Guvernul Ponta nu are credibilitate şi nici forţă, nu are voinţă pentru a reporni motoarele economice", a declarat prim-vicepreşedintele PDL. 

Ea a adăugat că, mai mult decât atât, "plusul de creştere economică nu se regăseşte în nivelul de trai al românilor".

"Guvernul USL nu este capabil să-şi colecteze veniturile bugetare în concordanţă cu acest plus de creştere economică. Trăim paradoxul USL, creştere economică mai mare, de aproape 2%, dar venituri bugetare rectificate în jos, pe minus.(...) România este într-adevăr macrostabilă, dar rămâne captivă unei creşteri economice conjuncturale şi mici în care şomajul, scumpirile şi falimentele s-au agravat. Pentru a face un pas hotărât spre o creştere economică solidă şi de durată, PDL va continua să lupte pentru reducerea curajoasă a fiscalităţii. Parlamentarii USL măcar în ceasul al doisprezecelea să se trezească şi să voteze pachetul de măsuri de relansare economică şi de creare de noi locuri de muncă pe care PDL l-a depus în Parlamentul României", a declarat Andreea Paul. 

Ea a reamintit cele patru puncte principale conţinute în pachetul legislativ propus de PDL: "o cotă unică de 12%, reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, scutirea profitului reinvestit de impozit, respectiv creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei". 

"PDL cere în egală măsură Guvernului Ponta să facă publice lista proiectelor de investiţii blocate şi continuate în urma primei rectificări bugetare. Totodată, PDL cere Guvernului USL să transparentizeze scrisoarea de intenţie încheiată cu FMI", a declarat prim-vicepreşedintele PDL.

Andreea Paul a criticat în context intrarea în vacanţă a premierului şi a miniştrilor săi. 

"Exact când are treabă şi muncă, premierul pleacă în vacanţă. Nimeni nu spune să nu-şi ia vacanţă din populism, dar ca premier, cu CFR Marfă pe agendă, nu poţi pleca în vacanţă. Ori, premierul Ponta pleacă în vacanţă, având o problemă cât casa cu CFR Marfă. Nu poţi lăsa oamenii în stradă fără un răspuns clar. Nu poţi lăsa o problemă atât de importantă în ceaţă. Este neserios în faţa investitorilor şi a românilor", a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ