Andronescu dă atacul la MEN

| 14 iul, 2013

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei şi actual preşedinte al Comisiei pentru Educaţie din Senat şi vicepreşedinte al PSD, a început de câteva zile ofensiva pentru introducerea obligatorie a examenului de admitere în universităţi. Problema acestei „cruciade” începută de vicepreşedintele PSD este că ea porneşte exact invers decât ar fi trebuit.

În mod normal propunerea ar fi trebuit să vină din partea ministerului, iar apoi să fie susţinută politic de liderii PSD. În acest fel s-ar fi evitat percepţia că această măsură îi este impusă ministrului Pricopie, asumat de social-democraţi. Din punct de vedere al comunicării politice, acest lucru este cât se poate de rău, deoarece ar putea denatura natura dezbaterii. În loc ca presa să discute despre efectele pozitive ale acestei iniţiative, discuţia ar putea fi denaturată spre existenţa unui posibil conflict între fostul şi actualul ministru. Mai mult, pentru ca tabloul să fie complet, de partea Ecaterinei Andronescu s-a alăturat şi un alt fost ministru PSD al Educaţiei, Liviu Pop.

Nu contest necesitatea unei astfel de măsuri, despre care susţinătorii afirmă că va scădea presiunea de pe examenul de Bacalaureat, iar astfel acesta va redeveni ceea ce ar trebui să fie în mod normal, şi anume o evaluare de sfârşit de ciclu. Contest însă metoda pe care Andronescu şi Pop şi-au ales-o, o metodă care prezintă, aşa cum am afirmat şi mai sus, riscul de a denatura subiectul.

Un alt argument în sprijinul ideii că Ecaterina Andronescu a început cu stângul acest demers este faptul că nicăieri nu spune dacă a discutat cu ministrul Pricopie această idee, afirmând doar că subiectul a fost dezbătut în cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD, ceea ce iarăşi creează impresia unei măsuri impuse, nu agreeate.

Andronescu şi Pop încearcă să aducă în atenţia media acest subiect, să lanseze astfel o dezbatere a cărei concluzii speră că vor fi de partea lor. Problema este că această dezbatere pune o presiune mediatică inutilă asupra ministrului educaţiei, iar dacă acesta va lua decizia de a introduce obligativitatea examenelor de admitere la facultate, atunci presa şi opoziţia nu vor rata momentul de a spune că Pricopie a cedat presiunilor PSD, indiferent dacă acestea au existat sau nu în realitate. Singurul lucru care contează este percepţia publică a evenimentelor.

Aşadar, insistenţele Ecaterinei Andronescu şi ale lui Liviu Pop pot avea exact efectul opus, acela ca în jurul admiterii la facultate să fie creată o percepţie negativă. Eforturile celor doi nu doar că vor îngreuna o eventuală introducere a măsurii, dar este posibil ca aceasta să devină atât de contestată, încât să nu mai fie introdusă deloc. Ceea ce se doreşte a fi un succes, s-ar putea transforma într-un eşec, şi asta datorită unei erori elementare de comunicare. Elena Constantin

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ