ANM: Val de căldură toată săptămâna

| 05 aug, 2013

Vremea se menţine foarte caldă chiar şi pentru o zi de august. Va fi caniculă, după-amiaza, pe arii restrânse în Banat, Crişana şi izolat în Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei, zone unde şi indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI

Locuitorii capitalei ar trebui să se pregătească pentru o zi caldă, cu soare mult. Pe cerul senin arde din nou soarele cât e ziua de lungă, iar maxima ajunge la 32...33 de grade.

VREMEA LA MUNTE

La munte, meteorologii anunţă vreme frumoasă şi caldă de august – perfectă pentru drumeţii la înălţime. Soarele îi va însoţi toată ziua pe turişti, iar vântul va sufla slab, cel mult moderat. Temperatura aerului creşte faţă de ieri, ajunge la 24 de grade în staţiunile de pe Valea Prahovei şi chiar 28 de grade în Munţii Apuseni, la Stâna de Vale. Pe Vârful Toaca din Masivul Ceahlău vor fi 19 grade.

VREMEA LA MARE

Prognoza meteorologică pentru litoral în continuare fără cusur. Soarele străluceşte în voie de la răsărit şi până la asfinţit, iar vântul suflă de la slab până spre moderat. Este cald, dar maxima nu trece de 31 de grade, iar temperatura apei marii va fi cuprinsă între 23 şi 25 de grade. Se vor înregistra 28 de grade la Vama Veche şi la Neptun, 29 de grade la Costineşti şi Mamaia şi 30 de grade la Gura Portiţei.

VREMEA PE REGIUNI

Luna august îşi merită renumele de cea mai stabilă lună a verii - s-ar traduce prin perioadă lipsită de ploi sau de nori aducători de furtună. Cel puţin în aceste zilei se respectă definiţia în vestul lanţului carpatic – soare şi nici urmă de nori pe cer. Temperaturile trec şi astăzi peste pragul de caniculă în Banat, Crişana şi sud-vestul Transilvaniei. Vor fi 35...36 de grade la umbră, dar foarte cald este şi în depresiunile intramontane 29...30 de grade. ** În sud, de asemenea senin şi foarte cald, izolat caniculă în Oltenia. Maxime de 35 de grade la Drobeta Turnu Severin, 34 la Craiova şi Giurgiu şi 32 de grade la Călăraşi. ** Temperatura este în creştere în Dobrogea, însă vorbim în continuare de valori termice apropiate de mediile caracteristice acestei perioadei, fără mari excese. 29 de grade la Constaţa, unde briza îşi face simţită prezenţa, iar în partea continetală la Tulcea, 31 de grade. ** Zi frumoasă de august şi în Moldova. Soare mult, vânt de la slab până la moderat şi maxime de 30 de grade în Galaţi, 31 de grade la Focşani, 30 de grade la Iaşi şi 27 de grade în Suceava - suprotabile, dacă mai adăugăm şi vântul moderat.

VREMEA PE DOUĂ ZILE

Pentru mâine meteorologii nu vin cu veşti prea bune – răcoarea e departe... Din nou caniculă în regiunile vestice şi sud-vestice şi izolat în centru, unde disconfortul termic determinat de valorile termice ridicate şi de umiditate va fi accentuat în orele după-amiezii. În continuare soarele domină atmosfera şi numai în nord-estul ţării se strâng câţiva nori pe cer, dar puţin probabil să şi plouă. Temperaturile maxime vor fi în general peste 30 de grade - exceptând litoralul şi nordul Moldovei - chiar până la 38 de grade în Banat. Tot mai cald şi în capitală, 19 grade la prima oră a dimineţii şi 34 de grade la amiază. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul abia perceptibil. Miercuri, o zi foarte caldă, chiar şi pentru prima decadă a lunii august. Mai ales în vestul, sudul şi centrul ţării abaterea termică faţă de mediile climatologice va fi de 5...7 grade – prin urmare în aceste regiuni va fi o nouă zi de caniculă. În ţară, maximele sunt între 28 de grade în Bucovina şi pe litoral şi 38 de grade în regiunile vestice. Cerul va fi senin şi numai în zonele de munte după-amiaza se adună norii, dar şansele de ploaie rămân foarte mici. Caniculă şi în Bucuresti, unde la amiază se vor înregistra 35 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei de miercuri.

VREMEA ÎN EUROPA

Valul de căldură instalat de câteva zile în zona central-sudică a continentului persistă şi astăzi, dar şi în următoarele 3...4 zilei. Prin urmare în continuare sunt în vigoare avertizări meteorologice pentru temperaturi extreme - cod portocaliu în Italia pentru temperaturi maxime între 36 şi 40 de grade, tot portocaliu în Austria pentru stres termic sever şi persistent, cod portocaliu şi roşu în Slovenia, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Ungaria şi Polonia pentru maxime între 33 şi 40 de grade şi cod galben în Cehia, Germania, sud-estul Franţei şi Spania) Aşadar, val de căldură generalizat în aceste ţări. În restul continentului, valorile termice sunt în limite normale şi ploile, locale în nord-vest şi în jumătatea sudică a Câmpie Ruse. Londra are parte de o zi cu mulţi nori şi ploaie în reprize şi o maximă de numai 21 de grade, însă la Oslo şi la Helsinki va fi o zi frumoasă şi caldă cu 23...24 de grade în termometre. La Moscova vremea continuă să fie capricioasă – ploi de vară cu tunete şi fulgere şi o temperatură normală în jurul valorii de 25 de grade.

TENDINTA

Urmează o săptămână cu vreme caniculară – aerul tropical fierbinte de origine nord-africană prezent în zona centrală a continentului cuprinde şi teritoriul ţării noastre. Astfel vom avea caniculă în aproape toate zonele de câmpie, mai ales din vest şi sud-vest, dar local şi în cele de deal şi podiş. Deocamdată din datele pe care le au meteorologii, nu se vor atinge valori excesive de temperatură, dar datorită persistenţei valorilor termice caniculare, disconfortul termic va deveni tot mai accentuat, îndeosebi în zona de vest a ţării. De ploi nu prea avem ce spune, vor fi cu totul întâmplătoare pe la munte. Schimbări în evoluţia vremii sunt aşteptate spre finalul săptămânii, când o masa de aer rece de origine polară (în verde albastru pe hartă) se va apropia şi de ţara noastra. Este probabilă o răcorire a vremii însoţită şi de ploi, începând cu vestul ţării - dar mai avem până atunci, deocamdată trebuie să suportăm zile toride de vară...

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ