ANRM va organiza licitaţii pentru alegerea firmelor care vor explora gazele de şist

| 23 mai, 2013

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza, în perioada următoare, licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist, a anunţat, joi, Constantin Niţă, ministrul Delegat pentru Energie.

"În perioada următoare, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza licitaţiile de desemnare a firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist. Ulterior, vom aştepta rapoartele geologice ale acestor firme, rapoarte care ne vor indica dacă există sau nu gaze de şist pe teritoriul ţării noastre. De-abia după ce vom constata că România dispune de gaze de şist, vom decide dacă le vom exploata sau nu", a explicat Constantin Niţă.

Ministrul a precizat că în România există deja companii care au obţinut licenţele de explorare a gazelor de şist.

"Apariţia gazelor de şist a modificat raportul dintre SUA şi Uniunea Europeană, în sensul unei competitivităţi mai mari a companiilor americane faţă de cele din Europa. Căutăm să identificăm soluţii de reaşezare a mixului energetic în România, deoarece situaţia economiei ne împinge să facem acest lucru", a mai spus Constantin Niţă.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat sâmbătă că ministerul de resort va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele şi riscurile exploatării gazelor de şist, prima dintre aceste dezbateri urmând să aibă loc la începutul lunii iunie la Bucureşti.

Oficialul de la Mediu a menţionat că trebuie făcută o departajare clară între explorare, care va dura minimum cinci ani, şi exploatare.

"Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp în care este posibil să apară şi alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informaţiile pe care le avem, există în procedură de analiză alte două noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, şi care asigură totodată şi protecţia cetăţenilor care locuiesc în apropierea zonelor de exploatare", a precizat Rovana Plumb, subliniind că riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare hidraulică şi că aceasta nu se impune la explorare.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ