Antena 1 şi Antena 3, somate de CNA din cauza emisiunii "În gura presei"

| 04 iul, 2013

CNA a decis, astăzi, să someze public Antena 3 şi Antena 1 din cauza ediţiilor din 12 şi 16 iunie ale emisiunii "În gura presei", în care realizatorul Mircea Badea nu a "separat clar opiniile de fapte" şi nu a asigurat "imparţialitatea" cu privire la punctele de vedere exprimate.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "În gura presei" difuzată pe 12 şi 16 iunie, pe Antena 3. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit patru reclamaţii.

Într-una din reclamaţii se spune că realizatorul Mircea Badea a comentat pe tema referendumului de suspendare a preşedintelui. "A zis în felul următor domnul Băsescu, că în legătură cu referendumul de acum 10 luni, cu 7,4 milioane, a luat notă (...) Deci, tu iei 7,4 milioane de voturi să te demită, pentru demitere şi tu iei notă? Nu, tu nu ai luat notă acum 10 luni, ai luat tot din 4 litere, dar nu notă. Începe cu "m" şi se termină cu "ie" (...)", a spus Mircea Badea.

Potrivit unei alte reclamaţii, Mircea Badea a spus despre cei care doresc Parlament unicameral că sunt "dobitoci" şi "proşti".

Conform monitorizării CNA, Mircea Badea a spus în emisiune: "Parlamentul unicameral este o dovadă de primitivism şi de cretinism, ca să nu mai vorbim că este despre băsism. Pentru că Băsescu a venit cu iniţiativa. Prieteni, eu zic că nu trece Referendumul lui Băsescu nici cu 30% prezenţă. Oricât de mulţi bizari din ţara asta şi sunt mulţi bizari au senzaţia că de aia n-au ei bani, că e parlamentarii mulţi! Şi ei fură, parlamentarii şi de aia n-are lumea bani! Oricât de mulţi ar crede în refrenul ăsta stupid, cretin, populist şi idiot eu cred că nu trece Referendumul lui Băsescu nici cu 30% prezenţă".

O altă sesizare se referă la faptul că Mircea Badea l-a "atacat verbal pe preşedintele ţării", spunând: "îţi trag doi pumni de-ţi sar toţi dinţii ăia din gură"."Consider că oricât de pamfletară ar fi emisiunea, un astfel de limbaj faţă de un preşedinte de ţară, venită din partea unui moderator TV, este inacceptabil", se spune în sesizare.

Cea de-a patra reclamaţie se referă la emisiunea "În gura presei" din 16 iunie, al cărei conţinut "este unul profund homofob". "Mircea Badea se foloseşte de o serie de stereotipuri cu privire la homosexualitate pentru a denigra această comunitate", se spune în sesizare.

Pe de altă parte, prezentă la şedinţa de joi a CNA, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunilor Antena 3 şi Antena 1, a spus că Mircea Badea s-a exprimat "metaforic" atunci când a făcut afirmaţia "îţi trag doi pumni de-ţi sar toţi dinţii ăia din gură". "Este o exprimare metaforică. Se referea strict la referendum, nu la preşedinte", a spus Mirela Bomboe.

"Practic, ia referendumul, îl face sul, şi-i dă până îi cad dinţii", i-a răspuns, în schimb, Valentin Jucan, membru al CNA. Totodată, Mirela Bomboe a spus că Mircea Badea şi-a exprimat propriile opinii în emisiunile monitorizate de CNA. "Realizatorul comentează în cadrul emisiunilor subiecte, declaraţii ale oamenilor politici, declaraţii care au apărut în spaţiul public. Le comentează din perspectivă proprie, exprimându-şi un punct de vedere, o opinie", a spus Mirela Bomboe.

În cazul comentariilor despre referendum, Mirela Bomboe a spus că nu există persoane la care să se facă referire. "Nu putem vorbi despre un prejudiciu de imagine", a spus Bomboe.  "În general, comentariile şi remarcile făcute de realizator se înscriu în dreptul la liberă exprimare, este dreptul realizatorului de a exprima un punct de vedere cu privire la subiecte de interes public. Toate subiectele abordate au fost de interes public", a mai spus Mirela Bomboe.

Întrebată de către Laura Georgescu, preşedintele CNA, care este punctul său de vedere despre denumirea "macac" folosită de Mircea Badea în emisiunile monitorizate, Mirela Bomboe a spus: "CNA nu a considerat o jignire când s-au folosit denumiri precum 'varan' şi 'căcărău'. Nu s-a luat nicio măsură în cazul televiziunilor unde au fost folosite aceste cuvinte".

La propunerea lui Radu Călin Cristea, membru al CNA, Consiliul a decis cu unanimitate de voturi (Radu Călin Cristea, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea) să someze public televiziunile Antena 1 şi Antena 3 din cauza emisiunilor "În gura presei" monitorizate.

Sancţiunile au fost aplicate pentru încălcarea articolului 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ