Antonescu: am convenit mecanismul de desemnare a premierului

| 28 mai, 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat marţi că la nivelul USL s-a ajuns la un consens asupra mai multor teme privind revizuirea Constituţiei, între care mecanismul de desemnare a premierului, situaţiile în care se dizolvă Parlamentul, regimul interceptărilor sau al proprietăţii.

Crin Antonescu a subliniat că premierul va fi desemnat în continuare de preşedintele României, dar nu oricum, ci ţinând cont de voinţa electorală.

"Pornind de la ideea că Guvernul este expresia de voinţă politică a unei majorităţi parlamentare, majoritate parlamentară la rândul ei expresia de voinţă a majorităţii alegătorilor, nu îi mai lăsăm loc preşedintelui să intervină în chip subiectiv în chestiunea asta. Preşedintele României, dacă revizuim Constituţia aşa cum dorim, nu va mai putea spune trăsnăi într-o democraţie, de felul celor pe care le-am auzit: «Nu mă interesează cât ia partidul cutare, nu mă interesează că ia 70%, că ia 50%, nu pun prim-ministru de la ei. Pun eu ministru pe cine vreau»", a spus liderul PNL.

El a explicat că mecanismul de desemnare a premierului presupune ca preşedintele să ia act de rezultatul alegerilor parlamentare şi nominalizează oficial premierul în persoana celui propus de "prima formaţiune politică, partid sau alianţă, în ordinea numărului de voturi".

Liderul PNL a declarat că, în cazul interceptărilor, la nivelul USL s-a convenit ca autorizarea acestora, aplicabilă şi în cazul corespondenţei de orice fel, să fie făcută de către judecător, şi doar în situaţii excepţionale pentru o perioadă de 48 de ore de către procuror.

În ceea ce priveşte subiectul privind proprietatea, Crin Antonescu a punctat că există o poziţie foarte fermă. "N-am văzut o propunere deocamdată oficială. S-ar putea ca premierul, aşa cum a spus parcă în treacăt, să depună în nume personal un amendament, ceea ce evident este dreptul său. Punctul nostru de vedere, al liberalilor, şi sperăm să fie şi cel al USL şi al Parlamentului în întregul său, este că aşa cum sunt stipulate dreptul la proprietate, prezumţia de nevinovăţie sau averi licite  lucrurile acestea sunt suficiente", a susţinut liderul PNL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ