Antonescu, între legitim și ilegitim

| 04 noi, 2013

Președintele PNL, Crin Antonescu, dovedește în ultima perioadă că nici el nu mai știe ce vrea de la politică și de la guvernarea actuală. Poziționările liderului liberal au creat o stare de confuzie totală câteodată, deoarece nu se mai înțelegea dacă partidul pe care îl conduce se află în opoziție sau se află la putere.

Această indecizie a lui Antonescu, dar și abordările sale, au făcut ca scorul său și al PNL să scadă simțitor, fapt ce afectează autoritatea sa în interiorul partidului, dar și a USL.

Pierderea autoriății în cadrul structurilor din care face parte, duce și la o scădere a legitimității acestuia în momentul în care vrea să candideze pentru o funcție atât de importantă, precum cea de președinte. Prin declarațiile și ieșirile sale, Antonescu pare a fi un fel de Băsescu 2, ceea ce oamenii este clar că nu își mai doresc. Cetățenii, atunci când au votat USL, nu au votat pentru continuarea circului și a scandalului promovat și susținut de Traian Băsescu atâția ani. Au vrut liniște și cadru necesar dezvoltării țării noastre.

Astfel, legitimitatea lui Antonescu trebuie privită în acest moment din două perspective: cea a partidului și cea a electoratului. Antonescu duce lipsă de amândouă. În partid își pierde autoritatea prin faptul că nu știe să se impună, iar în USL este în contradicție cu colegii de alianță. În privința electoratului, liderul PNL contrazice absolut toate principiile și valorile pe care le-a promovat USL. Pe lângă faptul că promovează scandalul politic, Antonescu a pierdut foarte mult în ochii electoratului pesedist, care este mult mai numeric decât cel liberal și care îi poate asigura câștigarea alegerilor prezidențiale.

În ceea ce privește partidul din care face parte, Antonescu a ajuns un fel de lider care nu mai prezintă încredere, care nu îti mai poate asigura o perspectivă pentru viitor. Acest lucru a fost observat de Călin Popescu Tăriceanu, cel care în acest moment este principalul adversar din interiorul partidului al lui Antonescu. Tăriceanu atrăgea atenția asupra faptului că în ultima vreme PNL, dar și Antonescu, au început să scadă vertiginos în ochii electoratului, scorurile înregistrate în sondaje fiind de-a dreptul înfricoșătoare pentru liberali.

Același Tăriceanu a subliniat că Antonescu ar trebui să își schimbe modalitatea în care comunică, deoarece are foarte mult de pierdut, iar în același timp și partidul are de suferit. Fostul premier îi recomanda lui Antonescu să adopte o serie de mesaje mobilizatoare pentru electoratul PNL, care începe să își pună semne de întrebare legate de partidul pe care să îl susțină de pe partea dreapta a eșicherului politic românesc, dar și electoratul USL, care conține și social-democrați. Mesajele lui Antonescu nu ar trebui să fie unele prin care să îi stârnească împotriva lui pe oameni, ci dimpotrivă, să îi convingă de faptul că el poate reprezenta un candidat viabil la prezidențiale.

În cadrul USL, problema este mai complicată, deoarece Antonescu a criticat lideri ai colegilor de alianță, în frunte chiar cu Victor Ponta, președintele PSD și premierul României. Antonescu s-a poziționat drept opoziția din cadrul puterii, dar și opoziția din cadrul USL. Liberalul a criticat în mod repetat guvernul din care fac parte și membri ai PNL, dar și pesediști. Acesta s-a declarat nemulțumit de mai multe ori de modul în care este susținut de cei de la PSD, a încurajat colegi liberali să critice colegii de alianță și pe cei din guvern.

Frustrarea legată de cei de la PSD este într-un fel una normală pentru că pesediștii reprezintă una dntre cele mai mari mașinării politice existente în România la ora actuală. Antonescu, după toate declarațiile belicoase pe care le-a aruncat asupra colegilor de alianță, tot este nemulțumit că liderii PSD dau dovadă de șovăială când vine vorba de susținerea candidaturii sale la prezidențiale. Liderul PNL pare că trăiește într-o lume a lui și uită de pe o zi pe alta ce a declarat. Este normal să existe o reținere din partea PSD după ce tu, ca aliat, dai cu „barosu” în ei.

Președintele liberal se confruntă și cu o inconsecvență a mesajului în privința guvernării și a deciziilor guvernului. Pe lângă subiectul Roșia Montană, Antonescu și-a schimbat discursul și cu privire la acordul cu FMI. Dacă acest nou acord era privit cu ochi buni de Guvern și de către liberalii cunoscători în ale economiei, acum Antonescu s-a gândit să facă din nou valuri spunând că acordul nu este un lucru bun pentru România, catalogând această înțelegere ca fiind un handicap pentru politica economică a țării noastre.

Problema lui Antonescu se regăsește în atitudinea acestuia din prezent. De la președintele României bunului simț, a ajuns la a fi pretendent la poziția de președinte al circului politic. Antonescu afirma că nu există guvernare legitimă fără PNL, însă există oare guvernare legitimă atunci când unul dintre pionii de bază ai actualei puteri este în contradicție cu electoratul său?

Președintele PNL trebuie să mai lucreze la abordarea sa în cele ale comunicării, deoarece dacă acestea sunt mesajele pe care vrea să le transmită până la alegerile prezidențiale, atunci are o problemă mare. Discursul său de opoziție în cadrul puterii este unul care provoacă nemulțumire și poate să ducă la delegitimare sa în momentul în care va fi vorba de candidatură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2013
samo
antonescu
cu antonescu sef , pnl va avea soarta pntcd
05 noi, 2013
Andrei Alexe din Bucureşti
Ok de acord

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ