Antonescu prins cu ocaua dublă, PNL mai pierde un lider

Lui Crin Antonescu a cam început să i se ducă faima că a căpătat obiceiul, asemenea președintelui Băsescu, să se folosească de oameni după care se debarasează de ei.

Sărim peste momentul confuz și oarecum meschin în care s-a creeat impresia că liderul PNL și-a abandonat ministrul Muncii, pe care a lăsat-o să se descurce singură și mai apoi să fie sacrificată în urma unor atacuri de factură cel puțin îndoielnică... Episodul ”pretextului Iohannis” este mai important și încă suficient de proaspăt în memoria publică. După ce l-a împins în față și l-a umflat până a devenit un caz suficient de ”grav” pentru a rupe o alianță politică veche de 3 ani, președintele PNL l-a exclus practic pe Iohannis din orice discurs politic ulterior. Împins în spate, Iohannis probabil că s-a simțit umilit, la un anumit nivel, motiv pentru care a tratat cu maximă reticență recenta propunere venită din partea lui Antonescu, care l-a îndemnat să candideze în locul său la prezidențiale, dacă rezultatele sondajelor sugerează astfel.

Al treilea caz, cel mai recent, deja vine să confirme părerile critice care s-au făcut din ce în ce mai des auzite din partid, la adresa lui Crin Antonescu. Recentul scandal în care de datat asta renumitul actor Mircea Diaconu a fost tras pe linie moartă și ulterior înlăturat de pe listele europarlamentare ale PNL, a pus gaz pe focul speculațiilor. Pretextul oficial, acela al celebrului deja proces de incompatibilitate, în care opinia publică a considerat în unanimitate că liberalul Diaconu a fost o victimă, nu a mai convins pe nimeni.

Conducerea partidului – a se citi Antonescu, devenit mai nou expert în vot impus - a decis să renunţe la candidatul Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare din 25 mai, pe motivul  că PNL a luat "act de comunicatul ANI şi de sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", referitoare la incompatibilitatea lui Mircea Diaconu.

Problema reală aici este dublă:

Unu. Există o teorie care sună rezonabil, spunem noi, conform căreia interpretarea pe care o dă ANI prevederilor legale este abuzivă, respectiv că un ales incompatibil nu mai poate ocupa o funcție eligibilă, alta decât cea pe care ocupat-o. Mircea Diaconu, chiar incompatibil, nu și-ar fi pierdut dreptul de a candida, spun acești observatori care amintesc că există precedent, în cazul unor persoane declarate incompatibile într-o funcție și care au candidat pentru alta. Nu numai că mandatul acestora a fost validat dar ANI a acționat în justiție în aceste cazuri și a pierdut. 

Doi. Prin eliminarea lui Mircea Diaconu de pe liste, se rearanjează candidații și, ca o coincidență, potrivit celor stabilite în BPN , locul eliberat de indezirabilul Mircea Diaconu îi revine lui Eduard Hellvig, considerat omul lui Crin Antonescu. Succesiunea Diaconu – Hellvig pe lista candidaturilor liberale devine inteligibilă când analizăm faptul că locul 7 pe care se afla omul liderului PNL, până la plecarea actorului Diaconu, era practic neeligibil, cu doar aproximativ 20% șanse.Cireașa pe tortul acestei meschinării este că și Eduard Hellvig, preferatul lui Antonescu, are propriul meci și probleme nerezolvate cu ANI...

Ca urmare a acestor manevre atât de evidente, senatorul Mircea Diaconu a părăsit Partidul Național Liberal. Nu este vorba numai de prejudiciul de imagine cauzat astfel partidului, Diaconu fiind al doilea nume mare, după Tăriceanu, care alege calea exilului. Așa cum a anunțat preşedintele PNL Curtea de Argeş, Cristian Mitrofan, fostul ministru al Culturii urmează să candideze ca independent pentru Parlamentul European. Este absolut evident că, dacă Diaconu reușește să strângă cele 100.000 de semnături de susținere, presupuse de o astfel de candidatură, cunoscutul actor va intra în cursa europarlamentară cu șanse considerabile. Reușita lui Mircea Diaconu în alegerile de la 25 mai ar fi o palmă usturătoare pentru Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mar, 2014
GoPontaNemaPresident
precizari la precizari Ferenczy
Am vrut sa-ti atrag atentia ca ai dat chix cu inca o analiza.Nu suporti,este treaba ta.Nu astept sa-mi raspunzi,ar fi ultima mea dorinta in viata.
Daca nu vrei sa fi contrazis,apuca-te si scrie un jurnal.
Despre expertiza pe care o tot invoci:te-am caracterizat anterior filosof fara opera,pentru ca ai facut facultatea de profil si ai contributie zero in domeniu.Imi mentin parerea.D-ta semnezi ca scriitor,insa te incadrezi foarte greu..poate doar la punctul 2:”Functionar” la SRR si probabil,“Persoana in slujba domnului” secretar de stat:Palada;
Cu ce este mai onorabila aceasta persoana decat eventualul meu angajator?
Este o simpla constatare…fara legatura cu atacul la persoana pe care-l promovezi(cretinet),considerandu-l probabil opera literara..Asta tine de educatie.Tu crezi ca e marketing..
SCRIITÓR, -OÁRE, scriitori, -oare, s. m., s. n. 1. S. m. și f. Autor de opere literare. 2. S. m. Funcționar de cancelarie care copia sau redacta acte, scrisori oficiale etc. ♦ Persoană in slujba domnului sau a unui înalt demnitar de stat, care îndeplinea funcția de secretar; diac, logofăt. 3. S. n. (înv.) Masă de scris; birou. [Pr.: scri-i-] —
20 mar, 2014
canciautor
Apropo de "lider,al doilea nume mare,senatorul,renumitul actor,cunoscutul actor,liberalul Diaconu",am inteles ca se semneaza lista de adeziuni sa concureze independent...
Dle Ferenczy,v-ati putea interesa,putem sa-i trimitem direct 100.000 de euro,in locul celor 100.000 de semnaturi?
Ca se poate intampla sa-si bage Basescu coada si sa nu iasa...
mi se pare mai "inteligibila" chestiunea asta
multumesc...
20 mar, 2014
GoPontaNemaPresident
Ferenczy-18.sept 2013
"Dar să presupunem de dragul argumentației că Blaga, Tomac/Udrea și MRU își văd visul cu ochii și USL se rupe. Pentru toți cei enumerați va fi începutul sfârșitului. Paradoxal, un partid de talia PNL odată ajuns în opoziție va ocupa în întregime spațiul lor vital și justificarea lor politică. Dacă până acum au părut doar niște partidulețe intrate conjunctural la apă, după o eventuală ruperea a USL, cu PSD făcând toate eforturile necesare pentru a rămâne la guvernare și cu PNL ocupând băncile opoziției, miniaturizarea ”dreptei cotroceniste” va scăpa de sub control. Colecția de sigle și ambiții politice ce stau acum cu mari pretenții la dreapta lui Traian Băsescu va tinde vertiginos spre zero barat"
Explicati prostimii cum apropierea de zero barat a lui Basescu(pentru ca USL s-a rupt si liberalii "ocupa" dreapta),a devenit acum ceva rau..
Asta daca prevede in fisa postului sa va asumati ceea ce scrieti..
si in definitiv care este problema Dvoastra in legatura cu politica de cadre a PNL-ului?
fiecare doarme,cum isi asterne
sa zicem ca mai ia o palma Crin...vine altul...
Au picat Nastase,Geoana,Bela,Roman.....Romania este tot aici...
Expira mandatele lui Basescu,idem...
20 mar, 2014
Ferenczy
Precizări
1. Ceea ce am scris lua în calcul ieșirea PNL din USL, punct. Un caz ideal care nu avea cum țină cont, în avans de particularitățile (a se citi strategia stupidă) la care a recurs Crin. Cum aș fi putut ghici o idioțenie ca cea invocată cu Iohannis sau apropierea fățișă de Băsescu?
2. Este ultima oară când mai răspund unui individ care nu se semnează. Nu dau socoteală nimănui, cu atât mai puțin unui cretinet. Scriu ce vreau, e treaba mea ce îmi asum și ce nu și nu am să cer voie unor postaci de partid să-mi expun opiniile. Din punctul meu de vedere sunteți pe ștate de plată pentru activitatea susținută cu asiduitate pe acest site. Nu înțelegeți nici măcar un sfert din ce se scrie aici, dar comentați. Dacă afirmațiile de aici vă provoacă o asemenea suferință, pentru numele lui Dumnezeu, evitați aceste articole. Nu sunt obligatorii, nu conțin nimic constrângător, absolut nimic care să vă provoace această pornire maladivă de a comenta ceea ce nu înțelegeți , într-un domeniu în care dumneavoastră- să mă iertați- sunteți doar un rugbist depășit de situație.
20 mar, 2014
PENSIONAR
E lucru slab,liberalizmul lui crin, seamana cu democratoia lui base.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ