Sesizarea lui Băsescu privind Legea energiei regenerabile, un simplu tertip politic

| 20 mar, 2014

Magistraţii Curţii Constituţionale au respins în unanimitate sesizarea făcută de Traian Băsescu privind proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă de modificare a schemei de ajutor de stat în domeniul producerii energiei din surse regenerabile.

Președintele a promulgat legea anticipând că urma să piardă la CCR, dar acum se face că nu înțelege ce a semnat, spunând că aşteaptă scăderea prețurilor, deși era tot timpul vorba ca preţurile să nu se dubleze, nu să scadă, așa cum a explicat și premierul Ponta.

Traian Băsescu a făcut anul acesta tot ce îi stătea în putere ca să împiedice promulgarea Legii privind certificatele verzi, inclusiv retrimiterea proiectului în Parlament sau sesizarea Curții Constituționale. Blocajul a determinat sindicatele să iasă în stradă, să protesteze modul politicianist în care era speculată electoral o lege care le afecta în mod direct mijloacele de trai ale lor și ale familiilor acestora. Președintele s-a văzut nevoit să cedeze și să accepte promulgarea legii de aprobare a OUG, chiar și fără soluționarea sesizării înaintate de el către CCR, chiar și fără avizul Comisiei Europene, despre care în urmă cu câteva săptămâni insista că ar fi absolut necesar.

Cartoful acesta s-a dovedit prea fierbinte pentru președinte, care a văzut foarte repede că joaca de-a “omul politic responsabil” nu merge în fața maselor de oameni nemulțumiți. “Am decis, însă, pentru a elimina președintele din disputele sindicale, să promulg legea de aprobare a Ordonanței de Urgență,” spunea acesta în data de 13 martie, odată cu trecerea actului normativ înspre publicare în Monitorul Oficial. “Deci, legea este promulgată, sper ca sindicatele să nu mai aibă manifestări nici în fața Curții Constituționale și nici să aștepte ceva de la președinte, pentru că e problema Guvernului”, a mai adăugat el atunci. Șeful statului a subliniat că a contestat la Curtea Constituțională lipsa avizului Comisiei Europene și a atenționat că aceasta poate avea „consecințe serioase”. Iată că, acum, la o săptămână după promulgarea legii, judecătorii CCR au respins ca inadmisibilă sesizarea sa.

Așa că, președintelui nu îi rămâne acum, odată ce actul normativ a intrat în vigoare, iar CCR și-a declinat competența în judecarea sesizării sale, decât să păcălească opinia publică, să creeze o așteptare falsă, care să se poată întoarce ulterior împotriva Executivului. Băsescu spune că așteaptă “ieftinirea prețului”, de la o lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă de modificare a schemei de ajutor de stat în domeniul producerii energiei din surse regenerabile, deci, de la o lege menită să vină în sprijinul marilor consumatori de energie și, implicit, ai celor foarte mulți angajați în aceste întreprinderi.

Premierul a explicat foarte clar că “preţul la energie va rămâne cel puţin la valoarea actuală”. “Nu era vorba de scăzut, ci era vorba să nu se dubleze preţurile, am prevenit acest lucru în ultimul moment”, a adăugat Victor Ponta. Legea nu stabilește prețul energiei, și niciun guvern nu poate să mai facă asta, odată ce România a liberalizat prețurile, însă legea oferă facilități avantajoase pentru companii, pentru ca acestea să nu fie nevoite să ia alte măsuri, care ar putea afecta numărul sau salariile angajaților, de exemplu. Companiile au înțeles despre ce este vorba în actul normativ, angajații, care erau în stradă săptămâna trecută, au înțeles și ei acest lucru și probabil că până și cei de la CCR au înțeles atât cât trebuia să înțeleagă, ca să ia o decizie în privința sesizării președintelui. Acum nu mai rămâne decât ca și președintele să renunțe să se mai prefacă pe această temă...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mar, 2014
GoPontaNemaPresident
eu nu cred ca vor scumpi gazele...
eu cred ca este un tertip politic al lui Ponta
intai anunta ca le scumpesc,ulterior le ieftinesc...
vor sa-l ia la misto pe Basescu
hai PSD
21 mar, 2014
cantautor
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat joi că de la 1 aprilie preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici se va mări cu 2%.

Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%', a afirmat Havrileţ, la Palatul Parlamentului, la finalul unei dezbateri pe tema energiei iniţiată de Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor.
de la 1.04.2014 creste si acciza pe combustibil
toate aceste actiuni ale Guvernului sunt perfect constitutionale
asta este diferenta intre un doctor in drept si un marinar
multumim,PSD
multumim si PC,UDMR si UNPR

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ