Băsescu cenzurează presa

| 20 mar, 2014

Presa are obligația de a prezenta fapte reale, verificate din surse multiple, iar atât timp cât aceste standarde profesionale sunt respectate, presei nu trebuie să i se bage pumnul în gură.

Traian Băsescu încalcă din nou Constituția României – mai exact, articolul 30, referitor la libertatea presei. Acesta intenționează să cenzureze a patra putere în stat prin retrimiterea în Parlament a articolului 276 din Codul Penal, o aberație care face referire la interzicerea dezvăluirilor și criticilor la adresa corupției și a abuzurilor din Justiție.

În etica jurnalismului, Rezoluția nr. 1003 (1993), este prevăzut faptul că presa are o responsabilitate morală față de cetățeni și societate, prin informarea acestora astfel încât să își poată forma o părere justă pe baza știrilor difuzate, care să stea la baza dezvoltării statului de drept și a vieții democratice și nicidecum la exercitarea unor presiuni asupra Justiției – tertipul la care apelează Băsescu.

Astfel, art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu titlul Presiuni asupra justiției, vizează „Fapta persoanei  care,  pe durata unei proceduri judiciare în  curs, face declaraţii publice nereale  referitoare  la săvârşirea, de  către  judecător sau  de  organele  de  urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei  abateri disciplinare grave legate de  instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Cuvântele cheie sunt „declarații publice nereale”. Presa are obligația de a prezenta fapte reale, verificate din surse multiple, iar atât timp cât aceste standarde profesionale sunt respectate, presei nu trebuie să i se bage pumnul în gură. Totuși, articolul ar putea fi considerat corect dacă s-ar aplica politicienilor care „comentează” deciziile Justiției.

Drept urmare, președintele Traian Băsescu a greșit când a retrimis legea în Parlament deoarece este important pentru o societate democratică ca presa să fie liberă. În plus, conform art. 10 al Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale, „orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare” și prevede ca comunicarea informațiilor ori ideilor să se facă „fără amestecul autorităților publice”. În Albania, de exemplu, există de foarte mult timp o lege ce asigură suveranitatea presei și care de-abia acum este implementată și în România.

Din păcate, președintele țării nu numai că nu susține proiectul în contextul actual, ci se opune chiar normelor democratice prin atacurile aduse presei, a cărei responsabilități este să vegheze asupra respectării regulilor de către toți cetățenii. Orice abuz, inclusiv din justiție, trebuie semnalat de presă, chiar dacă acest fapt nu este pe placul lui Traian Băsescu!

Așadar, importanța discuției despre art. 276 din Legea nr 286/2009 privind Codul Penal este indiscutabilă pentru că scopul legii penale este acela de a apăra cetățenii de abuzuri și de a realiza o interdependență între puterile din stat care aduce cu ea echilibrul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mar, 2014
meme
ii aduc aminte autoarei de linsajul la care a fost supus danilet, a fost facut pedofil aratand lumii o poza cu el si familia. cum au facut verificari acei "jurnalisti" ? nu merita sa fie sanctionati de justitie ? eu zic ca DA
20 mar, 2014
Gica (George) Rotschild
PPE / PMP
Adevarata lovitura de stat a dat-o maestrul mason gr. 33, I. Rus, membru al Districtului Transilvania, cel care a dosit datele de la I. Statistica in birou, in loc sa le activeze numai pe cele referitoare la cvorum. Nu-i nimic, populatia stie acum exact cu cine are de-a face. Cu gruparile iudeo-masonice ce au furat tara din "90 pana acum. Si Putin a aflat de planul secret al Iluminatilor referitor la al treilea razboi mondial si joaca tare, stiind ca juramantul de a respecta planul nu poate fi incalcat. Intrati pe Google, pe materialul "Scrisoarea maestrului mason gr. 33 A. Pike catre Gp. Massini...", de pe "Fara secrete Romania". PPE (Politia Politica Europeana) va trebui sa grabeasca globalizarea, formarea SUE si instaurarea doctrinei (dictaturii) luminate a lui Lucifer (fata de care depun juramant lojele occidentale). PMP (Partidul Mafiei Politice) este unealta PPE, ele urmarind si introducerea independentei justitiei (numai pentru fraieri, nu si pentru membrii clanului lor), dar si statul de drept (cu nuanta neofascista si demagogica).
20 mar, 2014
cantautor
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a declarat joi că de la 1 aprilie preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici se va mări cu 2%.

Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%', a afirmat Havrileţ, la Palatul Parlamentului, la finalul unei dezbateri pe tema energiei iniţiată de Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor.
de la 1.04.2014 creste si acciza pe combustibil
toate aceste actiuni ale Guvernului unt perfect constitutionale
asta este diferenta intre un doctor in drept si un marinar
multumim,PSD
multumim Bran ca te zbati ca presa sa fie libera...
20 mar, 2014
GoPontaNemaPresident
Autoarea cu "creier" de bibilica,recidiveaza:
"Traian Băsescu încalcă din nou Constituția României "
si mai apoi
"Drept urmare, președintele Traian Băsescu a greșit când a retrimis legea în Parlament "
Adica nu o incalca de fapt ,isi exercita o prerogativa...
Cum naiba v-a angajat Sultanescu?
Cred ca in ordinea prostiei....cei mai slabi scriu editoriale iar autorii cu putina minte nu sunt publicati...fac administratie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ