Ce trebuie să știm despre noul Cod rutier

| 05 sep, 2014

Ministerul Adminstrației și Internelor a întreprins o serie de modificări la Codul Rutier ce vor intra în vigoare la sfârșitul lunii septembrie. Principalele modificări fac referire la amendarea șoferilor care transportă copii fără centură de siguranță, la posibilitatea recoltării mostrelor biologice în ambulanțe sau în autospeciale SMURD, respectiv la redobândirea permisului anulat pentru contravenții inexistente în Noul Codul Penal.

Noul Cod rutier. Șoferii care transportă copii ce nu sunt ținuți în scaune special omologate sau fără centură de siguranță vor fi amendați cu patru sau cinci puncte de penalizare, care transformate în bani ar însemna 450 de lei. Iar această obligație a șoferilor privind transportul copiilor și tipurile de dispozitive de fixare în scaune pentru copii, pentru o mai eficientă protejare a acestora în cazul unui accident, apare în urma unei directive europene în vederea armonizării legislației europene.

Citeşte şi: NOUL COD RUTIER. Permisul de conducere, suspendat pentru o perioadă de doi ani

Ordonanța dezbătută de Executiv a adus și lucruri noi în ceea ce privește locul unde se poate face recoltarea mostrelor biologice. Concentrația de alcool în sânge poate fi luată și în locul unde se petrece evenimentul în trafic, prin ambulanțe care au în echipaj un medic ori în autospeciale SMURD, pentru un timp cât mai bun în caz de accidente rutiere grave.

Noul Cod rutier. Totodată, o veste bună de la Ministerul Adminstrației și Internelor este modificarea majoră legată de redobândirea permisului auto anulat ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată prin Noul Cod Penal.

Practic, persoanele al căror permis de conducere a fost suspendat în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile pentru o faptă inexistentă în prezentul cod penal să înceapă imediat demersurile pentru obținerea unui nou permis. Aceste persoane se vor putea prezenta la Poliție pentru eliberarea unui permis de conducere, fără a mai susține examen și cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situație.

Noul Cod rutier. Mai mult, Guvernul intenționează să modifice OUG 195/2002, ce privește circulația pe drumurile publice. Cele mai importante modificări vizează persoanele ce și-au stabilit domiciliul ori reședința în România. Acestea vor avea posibilitatea să își înmatriculeze autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere la autoritatea competentă pe raza căreia persoanele au domiciliul sau reședința, după caz.

De altfel, în discuțiile guvernamentale se încearcă clarificarea regimului cetățenilor străini care locuiesc de cel puțin șase luni în România și care pot solicita prin urmare obținerea unui permis de conducere, respectiv posibilitatea de a conduce pe drumurile publice posesorii unui permis de categoria B tractoare de masa maximă de 3,5 tone.

Citeşte şi: Autorităţile anunţă o schimbare MAJORĂ pentru cei care dau examenul de şofer

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 sep, 2014
iulia
LOC DE MUNCA
Locuri de munca alternative pentru toate localitatile! Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ