O nouă veste bună pentru medici

| 06 noi, 2014

În cei doi ani și jumătate de la preluarea guvernării de către Victor Ponta, sistemul medical s-a bucurat de o resuscitare atât în ceea ce privește veniturile personalului medical, cât și din punct de vedere al fondurilor alocate pentru redeschiderea spitalelor închise de guvernarea Boc- Băsescu și reschiderea de noi centre medicale.

Guvernul condus de Victor Ponta a decis majorarea salariilor de bază din sistemul sanitar cu 100 lei. Acestă decizie de a crește din 1 ianuarie 2015 veniturile tuturor angajaților din sănătate și din asistență socială, și nu doar cele sub plafonul de 1.500 lei, cum în luna iunie se avea în plan la Ministerul Finanțelor Publice, a fost un rezultat al discuțiilor purtate de Executiv cu Federația Sanitas.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a primit cu bucurie această veste a creșterii veniturilor de bază ale angajaților din sistemul sanitar. Desigur, CMR a ținut să sublinieze pe această cale și deschiderea lor de a purta în continuare negocieri cu Ministerul Sănătății astfel încât legislația privind practica privată în spitalele publice și legea malpraxisului să fie adoptată.

Citește și: Guvernul a aprobat! Salariile medicilor vor creşte cu 100 lei

Parlamentul urmează să se pronunțe în privința legilor, după ce acestea au fost finalizate și avizate de Colegiu. Dacă forul legislativ va da un aviz favorabil privind practica privată în spitale, orice medic va putea să examineze pacienți sau să facă intervenții chirurgicale peste orele de program, la cererea pacienților. Iar suma de bani încasată în urma activităților private vor fi împărțite cu spitalul și echipa medicală, conform președintelui CMR.

De asemenea, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a subliniat că aparatul guvernamental și-a luat angajamentul de a finaliza în 30 de zile negocierile privind contractul colectiv de muncă în domeniul sanitar, respectiv de a elimina problemele apărute în aplicarea Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, Guvernul Ponta dovedește că domeniul sănătății, prin demersurile întreprinse de a mări veniturile pentru medicii români și de a avea un cadru deschis cu instituțiile medicale, constituie un pilon important în viziunea de construire a unei Românii puternice, dezvoltate și civilizate.

Citește și: Ce veste bună au primit medicii

În cei doi ani și jumătate de la preluarea guvernării de către Victor Ponta, sistemul medical s-a bucurat de o resuscitare atât în ceea ce privește veniturile personalului medical, cât și din punct de vedere al fondurilor alocate pentru redeschiderea spitalelor închise de guvernarea Boc- Băsescu și reschiderea de noi centre medicale.

Astfel, candidatul Victor Ponta la președinția României a oferit acces la îngrijire medicală pentru milioane de români prin redeschiderea a 23 de spitale și alte 22 de unități medicale ce au fost transformate în cămine de bătrâni, precum a extins sistemul SMURD la nivel național prin construirea a cinci noi centre.

Citește și: Victor Ponta: Proiectul SMURD, probabil, cel mai performant din Europa în acest moment

Mai mult, Guvernul Ponta a întreprins un proiect național de depistare actică precoce a cancerului la col uterin, prin acordarea a peste 13 milioane de lei pentru testarea gratuită a peste 300 000 femei și a salutat cerințele de a râmâne în activare a celor 4 000 de asistente medicale prin stabilirea vârstei de 65 de ani pentru ca asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali să se poată pensiona.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
Palada Mieunel Cretinel
preluare RV
”Toate persoanele care nu vor beneficia de creșterea salariului minim pe economie vor avea 100 lei, brut, în plus, în fiecare lună. Azi a trecut ordonanța de urgență prin Guvern. Am avut discuții îndelungate cu sindicatele din Sănătate și asistență socială, am înțeles problemele pe care ei ni le-au explicat, au existat bani numai pentru această majorare”, a declarat ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, citată de Agerpres.

Efortul bugetar estimat de ministrul Finanțelor este de 270 milioane de lei pe an. Anterior, ministrul Sănătății anunța că vor beneficia de creșterea salariilor circa 300.000 de angajați din sistemul de sănătate.

Suta de lei promisă în plus la salariu aduce aminte de promisiunea făcută cu 25 de ani în urmă de un personaj de tristă amintire, cu diferența că atunci nu era vorba de campania electorală, ci de calmarea unei mulțimi furioase care se adunase sub balconul prezidențial.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ