Victor Ponta: Proiectul SMURD, probabil, cel mai performant din Europa în acest moment

| 07 oct, 2014

Proiectul SMURD este unul important pentru România, care a fost sprijinit de toate Guvernele începând din 2003 şi care este, probabil, cel mai avansat şi cel mai performant din Europa în acest moment, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, la MAI, la aniversarea a 10 ani de operare aeromedicală SMURD.

"Un proiect care ne face cinste, un proiect care ne face invidiaţi, pentru că ştiu foarte bine cât de multe ţări din regiune şi ţări chiar mai dezvoltate economic decât România spun că sistemul nostru de intervenţii în situaţii de urgenţă este, probabil, cel mai avansat şi cel mai performant din Europa în acest moment', a subliniat prim-ministrul.

Victor Ponta a adăugat că SMURD reprezintă un proiect dezvoltat în baza a trei caracteristici destul de rar întâlnite, prima dintre ele fiind viziunea.

'În primul rând, a fost o anumită viziune şi aici meritul principal este al domnului doctor Raed Arafat, pe care îl felicit, dar şi al altora care au gândit că România poate să aibă un sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă, de asistenţă medicală de urgenţă, inclusiv cu un sistem aerian de intervenţie, ceea ce în urmă cu 10-15 ani părea doar o utopie', a declarat Ponta.

În al doilea rând, în privinţa SMURD a existat suficient sprijin instituţional, a completat şeful Executivului. 'Practic, toate Guvernele din 2003 încoace - Guvernul Adrian Năstase, Guvernul Tăriceanu, Guvernul Boc şi Guvernul pe care îl conduc - au înţeles că e un proiect care are nevoie de continuitate. E un proiect bun pentru România şi, dacă vreţi, un exemplu pentru ce înseamnă când ne apucăm de ceva şi ducem mai departe, ducem până la capăt, cât de multe putem să facem dacă avem această înţelepciune pe care nu o dovedim în alte domenii', a punctat premierul.

El a remarcat faptul că SMURD-ul se bucură de aprecierea opiniei publice la un nivel înalt. 'Vreau să mă alătur comemorării şi omagierii celor care şi-au dat viaţa în timpul misiunii, dar, în acelaşi timp, să mă alătur laudelor şi aprecierii pe care întreaga populaţie a României o arată celor cunoscuţi şi celor mai puţin cunoscuţi dintre dumneavoastră', a declarat prim-ministrul.

Victor Ponta a accentuat că proiectul SMURD trebuie să continue să se dezvolte, următorul pas fiind achiziţia a patru noi elicoptere, costurile ridicându-se la 20 de milioane de euro. El a amintit că în prezent în dotarea SMURD sunt opt elicoptere, două avioane - unul achiziţionat de Fundaţia SMURD şi un altul primit la MAI şi operaţionalizat, la care se adaugă capacitatea de sprijin a Ministerului Apărării Naţionale prin aeronavele Spartan.

'Din ceea ce mi-a spus domnul doctor Raed Arafat şi am încredere că ştie foarte bine de ce mai avem nevoie, încă patru elicoptere vor asigura practic capacitatea dumneavoastră de a interveni în absolut orice fel de loc din România inclusiv zone montane, zone mai dificile. Se va asigura şi posibilitatea noastră, care, de altfel, devine operaţională luna aceasta, de a interveni în Republica Moldova, mă refer la elicopterele de la Iaşi şi Galaţi care pot salva vieţi, tot de români, de pe partea cealaltă a Prutului', a afirmat Ponta.

Premierul a dat asigurări că şi pentru 2015-2016 vor exista fondurile necesare bunei funcţionări a SMURD. 'Pentru încă patru elicoptere ne trebuie 20 de milioane de euro. O cheltuială foarte bună şi necesară. Deci cam cât a pierdut statul român când s-a retrocedat opera lui Brâncuşi. Ca să înţelegeţi de ce sunt supărat uneori, acei 20 de milioane aş vrea să-i folosesc să cumpărăm încă patru elicoptere şi să dotăm medicii, paramedicii care intervin', a precizat Ponta.

La ceremonia aniversară a 10 ani de operare aeromedicală SMURD de la MAI au participat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, coordonatori ai centrelor zonale SMURD şi piloţi din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ