Condiții noi pentru votul din Diaspora. Vezi ce trebuie să faci pentru a vota în străinătate

| 06 noi, 2014

Soluțiile găsite de BEC și MAE pentru a preîntâmpina incidente similare cu cele produse în primul tur de scrutin au fost deja salutate de Ambasada SUA.

Problemele apărute duminica trecută în unele secții de votare din Diaspora au generat o adevărată isterie media în țară, amplificată de mesajele  liderilor Opoziției, care au acuzat pe nedrept cabinetul condus de Victor Ponta, pretinzând că ar fi îngrădit în mod intenționat dreptul de vot al românilor din străinătate. Însă în timp ce liderii ACL solicitau în mod politicianist demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlățean, știind foarte bine că un asemenea demers ar fi împiedicat buna desfășurare a celui de-al doilea tur, dat fiind că ar fi subminat funcționarea instituțională a ministerului, Guvernul a luat măsurile necesare pentru ca alegerile de pe 16 noiembrie să se desfășoare și în străinătate în cele mai bune condiții.

Pentru ca situația din duminica trecută să nu se mai repete și în cel de al doilea tur de scrutin, premierul Victor Ponta a solicitat în ziua imediat următoare Biroului Electoral Central și Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri concrete pentru ca alegerile din străinătate să se desfășoare în condiții normale. „Consider inacceptabil că românii nu au putut vota. Mâine, BEC va lua decizii privind îmbunătăţirea procedurii de vot: să se poată completa formularele antifraudă mult mai rapid. Am spus clar azi: ministrul de externe, secretarii de stat, ambasadorii, pe 16 noiembrie, la ora 21.00, dacă există un singur român care nu votează în diasporă, pleacă toţi”, a declarat, luni, Victor Ponta.

Citeşte şi: De unde se poate descărca declarația pe propria răspundere pentru alegătorii din străinătate

În urma discuțiilor care au avut loc a doua zi între reprezentanții MInisterului Afacerilor Externe și cei ai Biroului Electoral Central, s-au luat o serie de măsuri pentru a asigura o mai bună organizare și desfășurare a celui de al doilea tur de scrutin la secțiile de votare din străinătate. Alegătorii din Diaspora vor putea descărca declarația pe proprie răspundere de pe site-urile BEC și al MAE. Se creează astfel posibilitatea ca alegătorii să completeze formularul de acasă, urmând ca acesta să fie semnat în fața membrilor biroului secției de votare. Totodată, vor fi mărite numărul de cabine de vot, acolo unde spațiul o va permite și va fi asigurat numărul maxim al membrilor din secțiile de votare.

Soluțiile găsite de BEC și MAE pentru a preîntâmpina incidente similare cu cele produse în primul tur de scrutin au fost deja salutate de Ambasada SUA. „Apreciem angajamentul autorităţilor responsabile de a revizui procedurile şi de a face corecțiile necesare pentru a se asigura ca toţi cetăţenii îşi pot exercita dreptul la vot în acord cu Constituția şi legea", precizează într-un comunicat reprezentanții Ambasadei SUA la București.

Se dovedește astfel că întreaga campanie de propagandă desfășurată de ACL și Klaus Iohannis nu a reușit să convingă partenerii externi, chiar dacă au existat și unele personaje, precum președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, care au căzut în capcana Opoziției și au dat crezare minciunilor propagate de aceasta. În general însă, partenerii externi au văzut în acuzațiile aduse pe nedrept de Klaus Iohannis cabinetului de la București doar expresia disperării și a neputinței unui candidat, care nu mai știe ce să mai inventeze pentru a-și justifica eșecul electoral.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ