Întrebarea Dreptei frustrate: de ce a câştigat Ponta în Republica Moldova?

| 06 noi, 2014

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta a obţinut cea mai importantă victorie în Republica Moldova, ţară considerată fieful lui Traian Băsescu. Este pentru prima dată când un candidat al stângii primeşte un sprijin aşa de important de la românii de peste Prut.

Explicaţia succesului vine de primul-ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă: „Victor Ponta este un om care a făcut timp de un an şi jumătate cât nu s-a întâmplat 20 de ani în relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău”.

Candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale a obţinut peste 40% din voturile basarabenilor, fiind urmat la mare diferenţă de candidatul ACL Klaus Iohannis, care a obţinut numai 28%, iar pe locul trei s-a clasat Elena Udrea cu 18%. Scorul obţinut de Victor Ponta este o mare victorie în contextul în care Traian Băsescu a obţinut în 2009 peste 90% din votul basarabenilor şi era de aşteptat ca Iohannis sau Udrea să câştige. Mai mult, victoria lui Ponta este şi mai importantă în contextul în care Iohannis a fost sprijinit chiar de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Citeşte şi: Condiții noi pentru votul din Diaspora. Vezi ce trebuie să faci pentru a vota în străinătate

Victoria lui Victor Ponta în Republica Moldova a şocat şi a provocat frustrări reprezentanţilor de dreapta, care au încercat să afle de ce a câştigat într-o manieră aşa de categorică candidatul stângii pe terenul lor. Printre explicaţiile găsite se numără şi faptul că Ponta a fost sprijinit de Partidul Democrat din Moldova, care se bucură de simpatia majorităţii tursturilor de presă şi de faptul că „premierul Iurie Leancă, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, i-a făcut jocul electoral lui Victor Ponta, contrar opțiunii PLDM care l-a sprijinit pe Klaus Iohannis”.

Într-adevăr Victor Ponta a fost susţinut puternic pe premierul Iurie Leancă. Însă susţinerea primită s-a datorat faptului că Guvernul Ponta a oferit sprijin real Republicii Moldova şi nu a făcut precum Traian Băsescu, care a rămas la stadiul de promisiuni. Cuvintele lui Iurie Leancă sunt grăitoare: „m-am interesat câte vieți omenești au fost salvate ca urmare a faptului că domnul Ponta, Guvernul pe care îl conduce, ne-a ajutat să extindem proiectul SMURD pe malul stâng al Prutului. Doar de când au venit aceste cinci autospeciale pe care ni le-a donat, 75 de persoane din Republica Moldova au fost salvate.  Aș fi mers la București pentru a-i mulțumi lui Ponta și a-i spune că îl susțin în ceea ce face”.

Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. BEC: În diaspora, Klaus Iohannis a obţinut 46,2%, iar Victor Ponta 15,9%

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
cantautor
Întrebarea Stangii fericite: de ce a câştigat Ponta în Republica Coreea de Nord?
Raspuns:cei 7 comunisti romani de acolo,sunt mandri...
spre deosebire de ei,militarii din Afganistan,nu sunt..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ