Iohannis nu scapă de sabia incompatibilității

| 06 noi, 2014

Curtea Constituțională i-a dat o mână de ajutor lui Klaus Iohannis, marți, când a decis să amâne discutarea excepţiei de neconstituţionalitate la articolul din legea ANI care îl face incompatibil pe primarul Sibiului. Cu toate acestea, până pe 8 decembrie, noul termen de soluționare stabilit de CCR, Iohannis rămâne cu sabia incompatibilității deasupra capului.

Judecătorii CCR au cerut date suplimentare de la Curtea de Apel Constanța și au amânat pentru 8 decembrie judecarea excepţiei de neconstituţionalitate referitoare la articolul care interzice cumulul funcției de ales local cu “funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”. Articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 este tocmai punctul în baza căruia a fost găsit incompatibil Klaus Iohannis.

Dacă judecătorii CCR ar găsi prevederea legii neconstituțională, Iohannis ar avea calea liberă să ocupe în continuare funcția de primar și, concomitent, cea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA. În plus, asupra acestuia nu ar mai plana suspiciuni în eventualitatea în care ar fi ales președinte în alegerile din 16 noiembrie. Dacă judecătorii mențin prevederea, Iohannis va trebui să aștepte verdictul final al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a afla dacă mai poate ocupa orice funcție publică în anii următori.

Deși Iohannis se mândrește cu faptul că a câștigat procesul în primă instanță la Curtea de Apel Alba Iulia, este important de precizat că această instanță este singura din țară care a interpretat legea în defavoarea ANI. Agenția Națională de Integritate a avut câștig în aproape toate celelalte cazuri similare, de incompatibilitate ‘tip Raja’, judecate la celelalte curți de apel.

Potrivit unei analize realizate de portalul Stiripesurse, rata de câștig a Agenției Naționale de Integritate în procesele de tipul celui în care este judecat candidatul Klaus Iohannis este 56,72%. Mai importantă, însă, este distribuția tipurilor soluționări în funcție de curtea care a dat hotărârea. Astfel, toate cele 23 de procese judecate la Curtea de Apel Alba Iulia au fost pierdute de ANI. În schimb, 20 din cele 21 de procese judecate de Curtea de Apel Oradea s-au finalizat cu hotărâre în favoarea ANI. La fel, cele 9 procese judecate la Cutea de Apel Constanța au fost pierdute de aleșii locali pe care ANI îi acuză de incompatibilitate. La fel și în cazul celor 5 de la Curtea de Apel Craiova.

Iohannis nu poate respira ușurat, dar amânarea CCR, chiar dacă nu îl salvează de la judecarea procesului de la ÎCCJ, a scos pentru moment din dezbaterea publică faptul că unul dintre candidații la președinție riscă să își piardă mandatul imediat cum îl obține.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ