Liberalii se pregătesc deja de confruntările de după pierderea prezidențialelor

| 06 noi, 2014

Surse din PNL au declarat că înjurăturile și apostrofările șefului PDL la adresa liberalilor sunt deja lucruri curente în relația celor două partide.

La câteva zile de la primul tur al alegerilor prezidențiale se pare că în interiorul ACL relația dintre PDL și PNL este din ce în ce mai tensionată. De exemplu, luni, la o  videoconferință cu liderii filialelor județene ai PNL și PDL, Vasile Blaga ar fi răbufnit și i-ar fi înjurat pe câțiva lideri județeni liberali care nu ar fi obținut scorurile scontate. Mai mult, se pare că organizatorul campaniei lui Klaus Iohannis ar fi dat ordin ca în județele unde liberalii trădează sau pur și simplu nu reușesc să se mobilizeze, reprezentanții PDL se vor debarasa de ei și vor organizeza singuri campania pentru turul al doilea al alegerilor. De parte de a fi un episod izolat, ședința de luni nu reprezintă decât un alt moment din relația din ce în ce mai tensionată din ACL, în analiza căreia trebuie să avem în vedere și ce s-a întâmplat în PNL în ultimele luni.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Rezultatele finale: PONTA - 40,44%, IOHANNIS - 30,37%

După ruperea USL și rezultatul dezastruos de la europarlamentare, Crin Antonescu spera probabil că prin retragerea de la șefia partidului își va conserva poziția de candidat la prezidențiale. Însă jocurile au fost făcute în final de trioul format din Marian Petrache, Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, care a reușit să îl împingă pe primarul Sibiului în față și să îl elimine pe Antonescu din ecuație. Faptul că fostul candidat desemnat al USL nu s-a implicat deloc în campania lui Klaus Iohannis nu reprezintă decât dovada acestui fapt.

Acum se pare însă că Petrache, Orban și Atanasiu și-au găsit nașul în persoana lui Vasile Blaga. Faptul că, în timp liderul PDL îi critica violent pe liderii locali ai PNL pentru lipsa de performanțe electorale, nimeni din conducerea centrală a partidului nu i s-a opus lui Blaga este ilustrativ în acest sens. Mai mult, surse din PNL au declarat că înjurăturile și apostrofările șefului PDL la adresa liberalilor sunt deja lucruri curente în relația celor două partide.

Dacă este real, comportamentul lui Blaga este important mai ales în ecuația prezumtivei fuziuni dintre PDL și PNL, în care democrat-liberalii par să fie cei care vor acapara puterea în eventualitatea în care va apărea noul Partid Național Liberal. Vasile Blaga este unul din cei mai buni organizatori de partid din România și se pare că acum vrea toată puterea în noul mare partid de dreapta din România.

Se pare că liderii PNL se gândesc deja la variante care să îi ajute în confruntările ce se anunță după pierderea alegerilor. O primă variantă ar fi aceea a reunirii PNL-ului cu cei din jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu, variantă spre care înclină mulți din cei care au votat pentru excluderea din partid a fostului premier. Un alt scenariu ar fi acela al revenirii lui Crin Antonescu la conducerea partidului, din moment ce mulți liberali îl consideră pe acesta ca fiind singurul capabil să i se opună lui Blaga. Doar că această variantă ridică și ea o serie de întrebări legate atât de viitorul relației cu PDL-ul cât și al jocurilor de putere din interiorul partidului. În fond, există o mare probabilitate ca Antonescu să epureze conducerea partidului de cei care l-au trădat, gest care ar slăbi și mai tare PNL-ul în relația cu alte partide.

Citeşte şi: Vasile Blaga, prima reacţie după acuzaţiile din dosarul EADS: "Sunt minciuni sfruntate"

Relația tensionată dintre PNL și PDL, dar și un rezultat defavorabil în alegeri îi vor obliga în următoarea perioadă pe liberalii la o serie de decizii extrem de grele pentru viitorul formațiunii lor politice, orice alegere greșită putând duce la dispariția partidului. Astfel, perspectiva unui mare partid de dreapta devine din ce în ce mai îndepărtată, totul din cauza tendiței celor de la PDL de a acapara puterea. Însă, poate cea mai importantă concluzie pe care cei din PNL o pot trage ca urmare a acestor probleme este cât de tare au greșit atunci când au ales să plece din USL și să își încerce norocul alături de un partid recunoscut pentru modul în care își trădează aliații.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
cantautor
aliatii nepihaniti tradati.....
Procurorii DNA efectuează, joi dimineaţă, percheziţii la Primăria Piteşti, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 - 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție. Printre persoanele vizate de anchetă se numără şi primarul Tudor Pendiuc, membru PSD, şi un viceprimar, dar şi importanţi oameni de afaceri din Piteşti, informează România TV.
06 noi, 2014
grigore
pnl-prl
pnl-ul este dezorientat,cu aducerea lui iohannis in usl-sa spart usl-ul sau facut dosarele penale si multi au trebuit sa fie salvati de parlament,ce mai pot face acum de cit sa se coreleze cu tariceanu sau sa isi demaste proprii presedinti de consilii judetene din pnl unde sau pierdut alegerile in favoarea lui ponta deoarece acolo sau facut jocul pnl-pdl si inafara acl-uli
06 noi, 2014
cantautor
altul?
Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a revenit în ţară, joi, pe Aeroportul Henri Coandă, cu o cursă de la Istanbul, acesta fiind dus de poliţişti la Tribunalul Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ