Băsescu vrea să pună botniţă libertăţii de opinie

| 20 mar, 2014

În ultimii zece ani, preşedintele a fost unul din principalii adversari ai presei libere româneşti. În decursul acestor ani, Băsescu nu a ezistat să atace public ziariştii, proferând injurii la adresa lor, cele mai cunoscute exemple de tristă amintire fiind “ţigancă împuţită”, “puiuţ de comunist” sau “găozar”. Şi totuşi, nu comportamentul suburban al preşedintelui a fost neajunsul cel mai mare pe care acesta l-a adus presei.

Lucrul poate cel mai condamnabil în cazul lui Băsescu a fost intolerabilitatea sa faţă de libera exprimare. Nesuportând critica, dialogul real, dezbaterea onestă, Băsescu şi-a construit treptat aparatul de propagandă care să ia locul jurnalismului adevărat, demonetizând o profesie pe cât de respectabilă, pe atât de necesară într-o societate democratică sănătoasă. Într-un fel era de aşteptat ca Băsescu să nu poată coabita cu cea de-a patra putere în stat, întrucât el însuşi mărturisea cu mult timp în urmă că nu poate conduce o instituţie în mod democratic. Or, dacă nu înţelegi rostul democraţiei, cum ai putea să înţelegi rolul fundamental al presei ?

2010 a fost anul care a marcat prima acţiune concretă a preşedintelui împotriva presei. După ce în luna mai a acelui an îşi asumase măsurile criminale de austeritate, valul de critici la adresa sa a crescut vertiginos iar popularitea sa a coborât la cote minime istorice. Urmarea? Atunci când s-a ajuns să se discute Strategia Naţională de Apărare în CSAT, Băsescu a avut grijă ca presă să fie trecută drept vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.

Astăzi, preşedintele României loveşte din nou cu pumnul în libertatea de expresie. De această dată însă, nu mai există pixel albastru sau “ruşine, Dinu Patriciu”, ci este negru pe alb. Băsescu trimite Parlamentului spre reexaminare legea prin care este abrogat articolul 276 din Codul Penal, referitor la sancţionarea penală a presiunilor exercitate asupra justiţiei.

Abrogat marţi de Parlament, articolul 276 prevede că este infracţiune "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida”, acest lucru fiind pedepsit cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Articolul cu pricina încalcă flagrant dreptul la liberă exprimare, jurnaliştii incomozi fiind primii vizaţi de la această măsură. De altfel, prin păstrarea acestui articol, Traian Băsescu se asigură că presa va rămâne astfel redusă la tăcere, cel puţin atunci când va fi vorba de dosare fabricate în laboratoarele de la Cotroceni.

Cererea de reexaminare a preşedintelui a fost criticată şi de către premierul Ponta, care vede la rându-i un atac la adresa presei libere, prin păstrarea articolului 276 în Codul Penal.

“Oamenii politici şi eu avem obligaţia de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei şi am înţeles-o, dar presa trebuie să fie liberă, aşa încât cred că preşedintele a greşit când a retrimis proiectul legii la Parlament”, a spus Victor Ponta.

Articolul 276 trebuie abrogat deoarece “confiscarea libertăţilor presei este primul pas spre confiscarea libertăţilor cetăţenilor”. A spus-o chiar Traian Băsescu. În urmă cu zece ani.

Tag-uri: presa, traian basescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mar, 2014
cantautor
Pentru cei care ar fi interesati de subiect:articolul scis de Simona Bran,alt autor virtual de la Obedient,are acelasi subiectsi retorica stupida..
va recomand sa cititi doar unul,oricare,azi avem promotie"doi la pret de unul"...
20 mar, 2014
Ion Ion
ar trebui sa intrebi pe cei mai mari cum ajunsese libertatea presei pe vremea cand nastase era premier.......
20 mar, 2014
PENSIONAR
O purtam de 24 ani de cand bae conduce tara, adus de pertica sef.CA MAI SCRIEM NOI, RAD SI SARACI SEREIST DE NOI.
20 mar, 2014
bono
ipocrizia la patrat
geaba fatuca! vrei tu sa acoperi golaniile guvernoiului ponta, nerealizarile imense, porcariile antenei si alte magarii, dar nu merge..voi traiti asa, cu impresia ca poporul e nebun dupa usd, dar o sa va rupeti gatul..deja au inceput grevele si sa vezi ce va fi dupa 1 aprilie!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ