Ce caută Băsescu la acest Consiliu European

| 18 mar, 2014

Atunci când Traian Băsescu promitea că va fi un preşedinte jucător, puţini analişti au anticipat modul brutal în care şeful statului urma să interpreteze, desigur, cu ajutorul CCR, prerogativele constituţionale de care se bucură.

Victor Ponta a transmis luni conducerii Senatului o informare în care precizează că preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru reuniunea Consiliului European şi nici nu a prezentat Executivului poziţia sa. Teoretic, la întâlnirea de la Bruxelles trebuia să participe primul-ministru, din moment ce pe agenda reuniunii sunt probleme ce ţin de politica economică, sector care intra în zona de responsabilitate a instituţională a premierului. În schimb, Preşedinţia nu a emis până în acest moment nicio opinie pe marginea subiectului, fapt ce demonstrează intenţia implicită a preşedintelui Băsescu de a reprezenta România la Consiliul European.

Trecând peste modul în care şeful statului nu a comunicat deloc pe canale publice sau instituţionale poziţia domniei sale în legătură cu întâlnirea de la Bruxelles, dorinţa preşedintelui de a participa şi la acest Consiliu European este reprezentativă pentru stilul lui Traian Băsescu de a conduce ţara. Atunci când promitea că va fi un preşedinte jucător, puţini analişti au anticipat modul brutal în care şeful statului urma să interpreteze, desigur cu ajutorul CCR, prerogativele constituţionale de care se bucură. În ultimii zece ani am avut episoade repetate în care Traian Băsescu a folosit anumite prevederi neclare din legea fundamentală pentru a-şi învinge adversarii politici, uneori chiar trecând graniţa dintre constituţional şi neconstituţional.

În plus, de fiecare dată când a adoptat o poziţie de forţă, Traian Băsescu a mai mai urmărit şi altceva, şeful statului dorind întotdeauna să dea populaţiei senzaţia că el reprezintă singurul politician capabil să rezolve rapid şi eficient problemele ţării. Acest comportament este în acord cu imaginea pe care românii o au în legătură cu ce calităţi trebuie să aibă un conducător, modelul mâinii de fier fiind din păcate încă extrem de răspândit în mentalul colectiv. În schimb, un astfel de şef de stat nu este capabil să funcţioneze în beneficiul cetăţenilor atunci când există o situaţie de coabitare ca în România ultimilor doi ani.

Astfel, jocul pe care Traian Băsescu îl practică în legătură cu participarea sa la întâlnirea de la Bruxelles nu se deosebeşte aproape cu nimic de celelalte momente în care şeful statului a vrut să le demonstreze românilor că el reprezintă singurul politician bun la toate. De asemenea, întâlnirea liderilor UE reprezintă una din puţinele reuniuni internaţionale pe care Traian Băsescu le mai poate exploata din punctul de vedere al imaginii până la finalul mandatului.

În schimb, interesul României va avea din nou de suferit, din moment ce ţara noastră nu va avea la Consiliul European cea mai bună reprezentare de care putea beneficia în raport cu problematica de pe agenda întâlnirii. Traian Băsescu se va duce probabil la Bruxelles, unde se va poza alături de ceilalţi lideri europeni, dar în final nu va avea capacitatea de a susţiune în mod real interesele României, din moment ce subiectele discutate nu intră în aria sa de competenţă. Cât despre eventualele beneficii interne de imgine, deja nu mai are rost să vorbim, din moment ce după aproape un deceniu de când se află la putere, românii s-au săturat deja de stilul de conducere al lui Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mar, 2014
goPonta4president
cred ca Ponta nu vrea de fapt sa mearga...
Putin nu vine...
19 mar, 2014
tourette
Legea 373/2013 a intrat în vigoare în luna decembrie a anului trecut, după ce a făcut obiectul unei analize a Curţii Constituţionale, care a constatat că Parlamentul nu poate interveni asupra mandatului cu care România ia parte la reuniunile Consiliului European decât în situaţia în care la acestea participă primul ministru.

Participa Basescu,deci nu are treaba strungarul sau liberalul singular de la Parlament..
In contextul crizei din Crimeea,este singurul indreptatit..
In plus,Consiliul European nu este pe mosia lui Ghita,Palada sau Sultanescu...sa stabileasca ei
si nu mai vorbi"carpa de ziarist"in numele romanilor,vorbeste doar in numele stapinilor tai...sau precizeaza:asta e opinia mea
19 mar, 2014
Stan Patitu
Moromete
Daca nucu Basescu cu cine??????
Cu ponta??? Un plagiator si un mincinos???

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ