Acciza la combustibil şi mitul scumpirilor

| 19 mar, 2014

În contextul apropiatei intrări în vigoare a accizei la combustibil, Traian Băsescu şi liderii PMP se întrec în a avertiza populaţia despre aşa-zisele efecte catastrofale pe care le-ar induce măsura. Atât liderul de la Cotroceni cât şi Udrea & Co. vorbesc despre o iminentă spirală a scumpirilor care ar urma să arunce în aer creşterea economică şi rezultatele favorabile obţinute de Cabinetul Ponta in cei aproape doi ani de guvernare.

S-a creat astfel un adevărat mit legat de consecinţele pe care acciza la carburant le va avea asupra coşului zilnic al românilor. În realitate însă, lucrurile stau complet diferit.

Primul argument care demonstrează completa lipsa de fundamentare a acestei teze este legat de evoluţia preţurilor la alimente. Astfel, putem constata că asocierea creşterii tarifelor la combustibili cu preţul alimentelor reprezintă o eroare.

Conform datelor statistice, în primele două luni ale anului trecut, benzina a înregistrat o creştere de circa 40 de bani. Ulterior, pe parcursul anului, preţul a scăzut treptat la nivelul precedent. Acelaşi fenomen s-a petrecut şi cu preţul motorinei. Dacă ar fi să ne luăm după vocile care profeţesc apocalipsa preţurilor de la 1 aprilie, în perioada în care s-a înregistrat majorarea tarifelor la combustibili, ar fi trebuit să asistăm la o creştere proporţională a preţurilor la alimente şi servicii.

Numai că acest scenariu a fost infirmat complet. Studiind datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică putem constata că în momentul creşterii preţului la combustibili nu s-a înregistrat o scumpire sesizabilă a alimentelor.

Mai mult decât atât, anul trecut s-a înregistrat o inflaţie istorică, cea mai mică rată consemnată de la Revoluţie încoace. Altfel spus, contrar creşterii temporare a preţului la carburant, indicele general al preţurilor de consum a înregistrat un pronunţat trend negativ. Un ajutor esenţial pentru această evoluţie favorabilă a preţurilor a venit prin intermediul măsurii de reducere a TVA de la 24% la 9% la produsele de panificaţie şi pâine, asumată de Cabinetul Ponta în septembrie 2013.

În plus, trebuie ţinut cont de faptul că, pentru prima dată în istoria recenta, în acest an, preţul la combustibili la debutul anului este mai mic decât preţul de la începutul anului anterior. Din această perspectivă, o creştere a preţului la alimente pare puţin probabilă în contextul în care ne-am putea confrunta cu acelaşi scenariu ca şi anul trecut.

Toate tentativele adevsarilor guvernării de a prezenta introducerea accizei drept o masură ce va antrena un efect al bulgărelui de zăpadă în raport cu creşterea preţurilor se dovedesc a fi complet nefondate. În realitate, ele au o miza precisă – discreditarea actului de guvernare în plin an electoral.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mar, 2014
berenger
tu chiar nu-ti dai seama cat de penibil esti?
19 mar, 2014
pensionar
bine tata ca nu se scumpesc alimentele..
mi-ai luat o piatra de pe inima
noi mergem mai mult pe jos,carburantii pot sa se scumpeasca ...
hai PSD
19 mar, 2014
cantautor
dupa 1 mai sa-i intrebi pe parintii tai ce zic despre acciza...
probabil n-o sa-i atace ,e posibil sa foloseasca caruta la deplasari...
dar totusi,intreaba-i...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ