Antonescu, moale în fața lui MRU, în speranța că va obține sprijin

| 20 mar, 2014

O dezbatere organizată de Digi 24 miercuri seara i-a adus într-o dezbatere în direct pe doi dintre potențialii candidați la Președinția României: Crin Antonescu și Mihai Răzvan Ungureanu.

Şi, după cum era de aşteptat, dată fiind evoluţia evenimentelor din ultimile săptămâni, dezbatere s-a concentrat în jurul situaţiei din Crimeea şi a efectelor pe care aceasta le are asupra situaţiei din regiune.

Observația este importantă fiindcă, dacă judecăm după modul în care a răspuns la întrebările moderatorului, Crin Antonescu era relativ nepregătit să abordeze subiectul. Întrebat spre exemplu cât de mari sunt riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova, liderul PNL a răspuns de o manieră cel puțin evazivă. „Sunt atât de mari pe cât le recunoaște toată lumea”, a comentat Crin Antonescu. ”Eu cred că în perioada următoare Rusia nu va escalada această ofensivă în direcția Transnistriei. Rusia va savura acest succes neașteptat pentru unii și ușor din punctul de vedere al reacției occidentale al anexării Crimeei. Sigur că putem să discutăm ce și cum e de făcut. E de remarcat că Uniunea Europeană chiar Statele Unite au reacționat destul de palid, ca să nu spunem că nu au fost pregătite pentru succesiunea evenimentelor. Eu n-am cerut aceste consultări (între partide – n.r.) ca să facem o formalitate, ci pur și simplu pentru a contura formele acestui consens și pentru a conveni să renunțăm măcar în aceste împrejurări la tot felul de mici scopuri de politică externă”, a precizat președintele liberalilor, potrivit digi24.ro.

Modul în care Crin Antonescu a abordat subiectul a fost taxat prompt de către Mihai Răzvan Ungureanu, un bun cunoscător în materie politică externă, în calitate de fost ministru de Externe. „Mi se pare că este destul de neplăcut să ieși nepregătit pe un subiect de politică strategică, în condițiile în care se vorbește despre situația din Crimeea, despre situația din Ucraina, despre relațiile dintre Federația Rusă și Comunitatea Transatlantică de trei săptămâni. Ai tot timpul din lume să citești, și ai tot timpul din lume să te pregătești pentru subiectul acesta. Pentru numele lui Dumnezeu, te apuci să vorbești despre chestiuni pe care nu le cunoști cu atâta lejeritate, amestecând principii, norme, bla bla-uri?”, a subliniat fostul premier.

În acest punct, telespectatorii s-ar fi așteptat poate ca Antonescu să îi dea o replică dură lui Mihai Răzvan Ungureanu, mai ales că acesta pusese la îndoială competența sa pe zona politicii externe, pe care, după cum a arătat și un recent sondaj realizat de INSCOP, 92,4% o consideră importantă și foarte importantă în raport cu profilul viitorului președinte. Cu toate acestea, Crin Antonescu a evitat să ridice mănușa aruncată de către liderul Forței Civice și să intre într-o polemică dură. „Este opinia domniei sale (n.r. a lui Mihai Răzvan Ungureanu). Eu am încercat să răspund la întrebările dumneavoastră. Restul ține de o polemică pe care nu doresc să o port aici sau acum. Pentru o discuție mai detaliată pe care domnul Ungureanu și-ar dori-o, stau la dispoziție oricând, în condiții civilizate”, a comentat Antonescu.

Ezitarea lui Crin Antonescu de a polemiza cu Mihai Răzvan Ungureanu nu trebuie pusă desigur pe seama incapacității liderului liberal de a susține asemenea schimburi de replici. Președintele PNL a dovedit deja că are o limbă ascuțită și că nu se dă înapoi de la a-și ataca adversarii politici, atunci când consideră că o discuție în contradictoriu îi poate aduce avantaje imagologice sau electorale.

De altminteri, Mihai Răzvan Ungureanu s-a aflat recent printre cei pe care Crin Antonescu i-a ridiculizat la scenă deschisă cu prilejul votului pe care Parlamentul l-a dat pe noua structură a cabinetului. Atunci, liderul PNL îl acuza pe Mihai Răzvan Ungureanu că nu are suficientă experiență de opoziție pentru a-i da lecții. “Ma bucur ca domnul premier MRU admite că nu e cazul sa-mi dea lecții de Opoziție pentru că n-ar avea cum să o facă. Nu e vina domniei sale, așa a fost biografia politică, e în Opoziție de prea puțină vreme ca sa fi înțeles (...) ce înseamnă asta”, spunea Antonescu despre MRU, în plenul reunit al Parlamentului, în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

Numai că, între timp, Crin Antonescu a început să fie tot mai conștient că șansele sale la câștigarea competiției prezidențiale sunt tot mai mici și că, până și o intrare în turul al doilea al alegerilor din toamnă este problematică dacă trendul de scădere în sondaje va continua. Așadar, nu lipsa spiritului polemic l-a determinat pe Crin Antonescu să dea de această dată înapoi în fața lui Mihai Răzvan Ungureanu, ci un calcul politic simplu, care îl îndeamnă să încerce să câștige bunăvoința eventualilor competitori de pe zona de dreapta.

Altfel spus, dacă acum Crin Antonescu întoarce și celălalt obraz și încasează cuminte loviturile pe care i le administrează Mihai Răzvan Ungureanu, aceasta este pentru că a ajuns într-o situație disperată. Ruperea USL și retorica agresivă anti-PSD și Victor Ponta l-au făcut pe Crin Antonescu să piardă procente electorale importante și să scadă vertiginos în sondaje. Iar în aceste condiții, singura speranță de a inversa acest trend negativ pe care o mai are președintele PNL este să câștige bunăvoința liderilor din zona de dreapta și sprijinul electoral (oricât de mic) de care aceștia beneficiază.

Așa se explică de ce Crin Antonescu l-a reevaluat pe Traian Băsescu și a abandonat frontul de luptă împotriva regimului pe care acesta l-a instaurat. Și tot așa se explică și de acum liderul PNL acceptă să fie făcut harcea-parcea de Mihai Răzvan Ungureanu în direct la televizor, umilindu-se pentru câteva procente electorale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mar, 2014
canciautor
"O dezbatere organizată de Digi 24 miercuri seara i-a adus într-o dezbatere în direct pe doi...."
hai ca ai inceput bine,esti destept foc
Antonescu se umileste pentru cateva voturi,asa cum se umileste Ponta pentru voturile UDMR
la Ponta este politica" mare": la Antonescu e "mica"
atat de mica cat este si deontologia ta de slujbas al lui Sultanescu(consilier al lui Ponta)
20 mar, 2014
marika
@comentator
cancicomentator! Mai bine inghiteai galusca! Antonescu este nepregatit pentru un rol atat de mare! E numai gura de el!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ